Het online domein van de Nederlandse wijn
Gids nederlandse wijn
Nieuws - 05 oktober 2021

“Misschien wordt het tijd dat Perswijn zo’n gids over Nederlandse wijn uitbrengt”

“Het is wel tijd voor een gids over Nederlandse wijn. Daar hebben wij ideeën over. Nederlandse wijn leeft enorm,” dat zegt Lars Daniëls van Perswijn. Het wijnmagazine voor liefhebbers en professionals keurt elk jaar Nederlandse wijnen. “Wij zijn wars van chauvinistisch gedoe. Daarom behandelen we Nederlandse wijn als iedere andere wijn.” Van diverse wijnlanden publiceerde Perswijn al een supplement bij het magazine. “Misschien wordt het tijd dat Perswijn zo’n gids over Nederlandse wijn uitbrengt.” .

Nederlandsewijngids.nl sprak Lars Daniëls in het kader van een terugblik op de Wijnkeuring van de Lage Landen.  De redacteur van Perswijn noemde het frustrerend dat de uitslag geen representatief beeld geeft van de Nederlandse wijnbouw: “Uiteindelijk blijkt dat bedrijven als de Apostelhoeve en de Kleine Schorre hun wijnen niet insturen, terwijl zij hoog scoren bij Perswijn. Dan krijg je toch een wat vertekend beeld, zonder iets af te doen van grote winnaars als Betuws Wijndomein en Sint Martinus”.

Onafhankelijk

Perswijn publiceerde in het voorjaar van 2021 een representatieve vergelijking tussen 150 Nederlandse wijnen, maar nog niet als bijlage in de vorm van een gids. “Wij pakken het op een journalistieke en redactioneel onafhankelijke manier aan. Dan lukt het blijkbaar wel.” Het maakte bij de beoordeling geen onderscheid meer tussen klassieke en nieuwe druivenrassen: “Nee, we selecteren op herkomst. Nederland heeft 12 Beschermde Geografische Aanduidingen (BGA). Als je Nederlandse wijn serieus wilt nemen, moet je daarop selecteren.”

Eeuwige discussie

Lars Daniëls wil wegblijven bij de “eeuwige discussie” over klassieke en nieuwe rassen. “Dat is niet zo’n vruchtbare discussie. Het wordt of heel technisch of heel principieel. Uiteindelijk gaat het erom of er een goede wijn van druivenrassen gemaakt kan worden. Wij zien dat wijnen van klassieke druiven door de bank genomen gemiddeld nog beter zijn, maar er worden wel degelijk prima wijnen gemaakt  van nieuwe druivenrassen.”  Nederlandsewijngids.nl publiceert vrijdag 8 oktober een longread met een terugblik op de Wijnkeuring van de Lage Landen.

@Nederlandsewijngids.nl

Terug naar boven