Het online domein van de Nederlandse wijn
Proefnotities nederlandse wijn
Nieuws - 23 april 2021

Een dikke pluim van Perswijn

Nederlandse wijn begint volwassen te worden. Dat is de conclusie van Perswijn na het proeven van maar liefst 150 Nederlandse wijnen. Niet minder dan 10% kreeg 5 sterren. Het niveau van Nederlandse wijn gaat steeds verder omhoog. Dat heeft vooral te maken met de deskundigheid en ervaring van de wijnmakers. Daarom geeft Perswijn de Nederlandse wijnboeren een dikke pluim.

De redactie van Perswijn was verrast door het grote aantal inzendingen voor de proeverij. Dat zegt iets over het niveau en de ambities van de wijnboeren. 10 jaar geleden organiseerde Perswijn voor het eerst een ‘nationale’ proeverij. Het resultaat viel tegen. Te veel wijnen haalden de publicatienorm van 3 sterren niet.  Ze waren niet correct gemaakt en ook niet lekker.

Prima wijnen

In 2019 was het een ander verhaal. De proevers konden met overtuiging zelfs een paar keer 5 sterren uitdelen. Die positieve trend heeft zich doorgezet. Perswijn heeft nu geen onderscheid meer gemaakt tussen klassieke en nieuwe druivenrassen. “We vinden eigenlijk dat van beide type druiven prima wijnen worden gemaakt,” verduidelijkt Lars Daniëls. In een video van Perswijn vertelt hij meer over de proeverij.

BGA en BOB

Perswijn maakt nu wel onderscheid naar herkomst. Alle provincies hebben inmiddels een Beschermde Geografische Aanduiding (BGA). Dat keurmerk stelt eisen aan de productie van wijn. In de wijngaard en de kelder. Daarnaast zijn er in Nederland 6 Beschermde Oorsprongsbenamingen (BOB). Die stellen nog hogere eisen aan de wijnproductie. Het draagt allemaal bij aan de groei van Nederlandse wijn.

Complete sterrenhemel

Wijndomeinen uit heel Nederland kregen meer dan 3 sterren voor hun wijnen, maar twee gingen er met een complete sterrenhemel vandoor: De Kleine Schorre uit Zeeland en de Apostelhoeve uit Limburg. Onder de wijnen met 5 sterren waren 2 mousserende en 2 rode wijnen. En slechts 2 van de hoogst gewaardeerde wijnen kwamen van boven de grote rivieren. Het nummer van Perswijn met ‘Wijnen uit Nederland in alle stijlen’ is vanaf 26 april voor € 10,75 verkrijgbaar in de boekwinkel.

© Nederlandsewijngids.nl

Terug naar boven