Het online domein van de Nederlandse wijn
Internationale pluim Holset
Nieuws - 11 oktober 2025

Internationale pluim voor wereldse wijnen Domein Holset

Domein Holset maakt uitstekende bubbels. Dat is in eigen land geen nieuws.  Nu is er ook een internationale pluim voor het bruisend wijnhuis. Drie mousserende wijnen van het domein kregen op 26 september een lovende beoordeling van experts. Dat gebeurde tijdens een internationale proeverij in Oostenrijk.  De bubbels kregen 92 of 91 punten, het bewijs dat ze van zeer hoge kwaliteit zijn. “We zijn ontzettend blij met de internationale erkenning voor onze Nederlandse mousserende wijnen”, vertelt directeur en wijnmaker Kirsten Abels.

Falstaff organiseerde de proeverij. Dit Oostenrijkse bedrijf is van origine een wijnmagazine. Stap voor stap groeide het uit tot een gerenommeerd mediaplatform over gastronomie en reizen. Falstaff opereert in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Het publiceert elk jaar een Sparkling Special. “Opnieuw hebben we geproefd van talloze flessen om het beste van het beste te vinden uit alle belangrijke mousserende wijnregio’s van de wereld”, meldt de redactie.

Prachtige bevestiging

Het bedrijf hanteert strenge criteria voor de onafhankelijke beoordeling. De experts proeven de wijnen blind. Hun beoordeling richt zich op complexiteit, balans, aroma, structuur en rijpingspotentieel. De reputatie van de beoordelingen staat als een huis. Kirsten is dus niet zonder reden in haar nopjes met de internationale pluim: “Deze waardering is een prachtige bevestiging van het vakmanschap, de precisie en de toewijding van ons team.” Op een schaal van 0 tot 100 kregen de wijnen van Domein Holset 92 of 91 punten.

Champagne

Wijnen tussen de 90 en 94 punten zijn uitstekende wijnen van topkwaliteit. Het zijn alleen de wijnen met 95 tot en met 100 punten die het beter doen. Dat zijn wijnen van wereldklasse. Zij behoren tot de absolute top. De beste bubbel kreeg van de proevers 100 punten. Het gaat om een dure champagne van de producent Laurent-Perrier, een wijn in de prijscategorie boven de € 100. In het kielzog van de winnaar kregen de nummers 2 en 3 beide 98 punten.

Bruisende stimulans

Gerhild Burkhard stimuleerde Domein Holset om wijnen in te sturen. Zij is Champagne Ambassadeur en schrijver voor Falstaff Magazine. Tijdens het Sparkling Wine Festival 2024 in Mainz benaderde ze Domein Holset. “Burkhard proefde onze wijnen en was meteen enthousiast. Ze moedigde ons aan om ze in te sturen voor een beoordeling door het proefpanel van Falstaff”, vertelt Kirsten. “We besloten om de Dame, de Dot en de Rosé in te sturen (de Novo was op dat moment nog niet gelanceerd, red.). Dat zijn wijnen waarin onze signatuur het best tot uitdrukking komt.”

Internationale pluim Holset

Signatuur

Die signatuur omschrijft ze als “een pure en verfijnde stijl met fruitige aroma’s, elegante zuren en een zachte mousse.” De proevers herkenden dat. De Dame Brut Nature 2021 van Domein Holset scoorde 92 punten. In deze bubbel van chardonnay ontdekten de proevers tonen van vers gistdeeg, gekonfijte citroen en groene hints van waterkers, appel en sterfruit. “Met een fijne mousse en karaktervolle zuurgraad, die doet donken aan jonge rabarber. Zeer verfrissend en animerend in de afdronk met een goede lengte.”

Fruitige volheid

De Rosé Brut 2022 en de Dot Brut (zonder jaar) kregen 91 punten. In de rosé proefden de experts rood fruit, verse vijgen, zwarte kers en rode peper. Deze wijn maakte Domein Holset van chardonnay en pinot noir. “Een heerlijk aperitief.” De Dot heeft “aroma’s van witte perzik, lindebloesem, rijpe gele appel, mandarijn, wat limoenschil en ananas.” De wijn is romig en sappig tegelijk. “Johanniter en cabernet blanc zorgen samen voor een bijzonder drinkgenot met fruitige volheid.”

Bubbelspecialist

In het internationale veld van bubbelspecialisten speelt Domein Holset z’n partijtje mee. Dat zorgt ervoor dat het hele team nu op een roze wolk zit. “Dat drie van onze wijnen dit predicaat behalen, bevestigt dat Limburgse mousserende wijnen zich kunnen meten met de Europese top.” Zoiets gaat niet vanzelf. Domein Holset werkt er hard aan. Het slaagt erin om de expressie van het Limburgse terroir te vertalen in elegante en frisse Nederlandse bubbels. Dankzij een flinke dosis innovatieve lef en een enorme toewijding.

Terug naar boven