Hun geduld is stevig op de proef gesteld, maar uiteindelijk is het dan toch nog gelukt. Bernadette Crijns en Henk Marmelstein hebben hun wijngaarden verkocht. Aan een koper die de wijnbouwactiviteiten voortzet. Dat is goed nieuws. Domein De Planck in Slenaken stond bijna 3 jaar te koop en De Reeborghesch in Winterswijk bijna 1 jaar. De 3,0 hectare van De Planck en de 2,0 hectare van De Reeborghesch blijven behouden voor de Nederlandse wijnbouw. Maar dat is niet het hele verhaal.
Ondernemer Joris Scott en zijn vrouw Jojanneke Veger kochten Domein De Planck. Het was ooit hun droom om wijn te maken in de Verenigde Staten. Die droom kwam niet uit. Na het runnen van een groothandel in exclusieve wijnen in Antwerpen gooiden de twee het roer radicaal om. Ze kochten een camping met een aantal chalets in Soest. Het is hun bedoeling om die stap voor stap om te toveren in een modern vakantiepark. De aankoop van De Planck fietst daar dwars doorheen. En een droom komt weer tot leven.
Domein Holset
De exploitatie van de wijngaard besteden Joris en Jojanneke de komende jaren uit. Domein Holset in Lemiers pacht de grond. “We gebruiken de johanniter en pinot noir om mousserende wijnen van te maken”, vertelt Bart Keijzer. “Voor de regent en solaris verkennen we de mogelijkheden nog. Daarover nemen we op korte termijn een besluit.” De nieuwe eigenaren kiezen ervoor om voorlopig nog even onder de radar te blijven, maar het zijn echte ondernemers. Reken maar dat ze intussen broeden op mooie plannen voor hun droomdomein.
De juiste persoon
Het duurde voor de 84-jarige Henk Marmelstein iets korter, maar ook hij moest lang wachten voordat hij z’n domein had verkocht. “Ik dank een heleboel mensen en de media hartelijk voor de grote steun om dit unieke project te kunnen overdragen aan de juiste en enthousiaste persoon. Details volgen later”, liet Henk weten. De uiteindelijke koper was niet de enige met serieuze belangstelling voor De Reeborghesch. Ook anderen rammelden aan de poort. “We hadden wel interesse, maar kwamen er niet uit met de eigenaar.”
Geen opvolger
Nu de Reeborghesch is verkocht, verdwijnt Henk niet meteen van het toneel. Hij is nog volop aan de slag in de wijngaard. “Als de nieuwe eigenaar in september komt, blijf ik hem een jaar begeleiden. Dat is voor mij een zachte landing en voor hem een makkelijk begin.” Dat het uiteindelijk toch lukte om De Planck en De Reeborghesch te verkopen is niet vanzelfsprekend. Paul Nieuwenhuis vond in 2021 geen opvolger voor zijn wijngaard Duetinghem 838 en ook Job en Neelje Huisman van ’t Heekenbroek in Drempt hebben nog geen opvolger en bouwen daarom langzaam af. Die situatie dreigt vaker voor te gaan komen.
- 13 oktober 2024Druivenoogst 2024 is akelig klein in volume en groot in kwaliteit
- 08 oktober 2024Verkoop domein Gravendael buitenkansje voor nieuwe wijnboer
- 24 september 2024Janna Rijpma is de Wijnvrouw van 2024
- 01 september 2024Wijnkeuring van de Lage Landen bewijst dat het bruist in Nederland
- 31 augustus 2024Welke Nederlandse wijnen beoordeelden Duitse keurmeesters?