Het online domein van de Nederlandse wijn
Nieuws - 07 juni 2022

Wijnboer Henk Marmelstein uit Winterswijk zet zijn wijngaard te koop

Hij is de wijnpionier van de Achterhoek en telde in december vorig jaar 83 kaarsjes op zijn verjaardagstaart. “Dat is wel zo ongeveer de reden dat ik mijn wijngaard moet verkopen,” bekent Henk Marmelstein. Het gaat hem aan het hart. “Maar het is nodig”. De Reeborghesh is een wijngaard van 2 hectare groot en pakweg 20 jaar oud. De wijnstokken zijn volwassen. Het domein rond de woning van Henk is helemaal ingericht op wijnbeleving. “De mensen weten de weg naar de wijngaard wel te vinden. Ik heb aan belangstelling geen gebrek”.

De woonboerderij aan de Sikkinkweg in Winterwijk-Kotten staat te koop voor € 995.000. Dat is inclusief opstallen, zoals het proeflokaal en de wijngaard. Het complex gaat helemaal op in het coulisselandschap. Henk Marmelstein is er maar wat trots op. “Het staat voor een geweldige samenwerking tussen natuur en wijnbouw”. De verkoper is makelaar Euverman & Nuyts in Haaksbergen.

Landbouw

Het is een vurige wens van Henk dat de kopers de wijngaard voortzetten. “Maar het is moeilijk om dat bij elkaar te krijgen. Ik wil het complex binnen een redelijke termijn verkopen, maar heb er voorlopig geen last van. Dit is een uitgelezen kans als je een wijngaard wilt beginnen. Het is kant en klaar”. Henk en zijn wijngaard zijn niet bepaald een voetnoot in de geschiedenis van de Nederlandse wijnbouw. In 2001 keerden de heer en mevrouw Marmelstein terug in Nederland. Henk werkte tussen 1958 en 2001 in Afrika en Azië. Eerst als ontwikkelingswerker en later als directeur van grote landbouwbedrijven. Hij was dus bekend met de teelt van allerlei gewassen. “Ik ben een wijnliefhebber en vond het een uitdaging om op Nederlandse bodem wijnen met een uniek karakter te verbouwen.”

Economisch en ecologisch

Na een periode van experimenteren ging Henk al in 2003 op de commerciële toer. Als eerste wijnboer in de Achterhoek. “Ik geloof dat de wijngaard moet kunnen renderen zonder subsidie en inzet van onbetaalde krachten. Alleen tijdens de oogst roep ik de hulp in van vrijwilligers”. Henk koos voor de teelt van nieuwe druivenrassen, zoals de johanniter en regent. “Wij beheren de wijngaard zo economisch en ecologisch als maar mogelijk is. Daarom maken we minimaal gebruik van meststoffen en doen we bijna al het werk met de hand”. Henk sleepte met zijn wijnen nogal wat nationale en internationale prijzen in de wacht.

BOB Winterswijk

Inmiddels telt de Achterhoek mee als heuse wijnregio in Nederland. Henk Marmelstein trok de boel op gang! Hij stond met De Reeborghesch aan de wieg van de associatie van Achterhoekse Wijnbouwers. In 2020 kwam de kroon op het werk. Toen kende de Europese Commissie een Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) toe aan Winterswijk. Dit kwaliteitskeurmerk bevestigt dat er uit de Achterhoek prima wijnen komen.

Terug naar boven