Het online domein van de Nederlandse wijn
Verhalen Domein Holset

Een sommelier haalt wijnen én verhalen op

Een sommelier stelt niet alleen wijnarrangementen samen. Ik ben ook altijd bezig met de ontwikkeling van m’n wijnkaart. Daarin zoek ik naar een mooie mix van klassieke wijnen en verrassende of soms zelfs een beetje freaky wijnen. Natuurlijk moet de verhouding tussen prijs en kwaliteit kloppen. Ik wil graag een groot aandeel van Nederlandse wijnen op onze kaart. Daarom speur ik steeds weer naar nieuwe pareltjes. Het leukste is om daarvoor zelf bij een domein langs te gaan. Dan zie ik met eigen ogen hoe de wijnboer werkt en hoor ik de verhalen.

Marleen van der Krabben

Onze gasten vinden het leuk om bij de wijn die ik schenk ook dat verhaal op te snuiven. Daarom was ik blij met de uitnodiging van Domein Holset om een keer langs te komen voor een kennismaking. Het is van de grens tussen Brabant en het noorden van Limburg niet zo heel erg ver naar het diepe zuiden, maar ik besloot om toch meteen maar een afspraak te maken bij Hoeve Nekum in Maastricht. Bij Boompjes werken we veel met de wijnen van Math Bollen. Ik had een aantal dozen gereserveerd en haalde ze meteen op.

Hoeve Nekum ligt in het Jekerdal. Tegenover de Apostelhoeve. Het is een prachtige hoeve op een schitterende plek. Ik ken de wijnen van Hoeve Nekum inmiddels erg goed. Vooral de Riesling vind ik waanzinnig, zeker na een rijping van een jaar of 5. We hebben meerdere jaargangen op voorraad en het is razend interessant om te zien hoe deze wijnen zich ontwikkelen. Op dit moment werk ik veel met jaargang 2020, maar we hebben ook nog flessen van 2018 in de kelder liggen.

Het was goed om bij te praten met Math Bollen. Met een auto vol ging ik in oostelijke richting op weg naar Lemiers. In het piepkleine buurtschap Holset reed ik op een statig pand af. Het ligt op een fraaie locatie in het Limburgse heuvelland. In de wijngaard graasden de schapen. Het zonnetje scheen op m’n gezicht. Betoverend! Kirsten Abels verwelkomde mij op het domein. Ze gaf me een fijne rondleiding, vertelde haar verhalen en liet me de schitterende wijnen van Domein Holset proeven.

Domein Holset is een bijzonder wijndomein. Het maakt alleen maar mousserende wijnen. Dat hele proces voert het team van Kirsten zelf uit, tot aan het degorgement toe. In Nederland is dat heel bijzonder. Kirsten vertelde mij dat ze zo natuurlijk mogelijk werken. Het domein is bezig met de transitie naar een biodynamische werkwijze. Bij zo’n bericht maakt mijn groene hart een vreugdedansje. De wijnen van Domein Holset spreken voor zich!

“Bij zo’n bericht maakt mijn groene hart een vreugdedansje.”

Het zijn stuk voor stuk pareltjes. Perfect in balans, delicate mousse, goeie zuren en een fantastische afdronk. Toen ik daar aan de proeftafel zat, bedacht ik meteen welke wijnen het meest geschikt zijn om bij Boompjes te serveren. De nieuwe vegetale Dot vind ik mega-interessant. Hij roept om een gerecht met venkel. Als aperitief is hij misschien iets te uitgesproken vegetaal. De Prins en de Classic zijn zeker geschikt als aperitief. Het klassieke karakter van de Classic komt echt in de buurt van Champagne.

Dan is er ook nog de Dame. Wat een elegantie en complexiteit! Helaas is de prijs voor een aperitief voor Boompjes iets te hoog. Ik hou ‘m in gedachten als kaartwijn. De Classic proef ik nog eens. Misschien is deze wijn wel het meest geschikt voor Boompjes. Ja, ik ben er wel uit. Dit is een pareltje om toe te voegen aan ons assortiment. Lieve mensen van Domein Holset, bedankt voor jullie tijd en jullie enthousiaste verhalen.

Met deze wijn én de verhalen kan ik onze gasten blij maken! Voordat ik weer naar het noorden ga, koop ik nog iets lekkers voor mezelf in. Als ik weer in de auto zit, kijk ik nog eens goed om me heen. Wat een schitterend landschap! Ik neem mij plechtig voor hier vaker te komen. Het is een mooie plek om wijnen en verhalen op te halen. Zo ver is het nou ook weer niet.

Marleen Krabben columnist
Auteur

Marleen van der Krabben

Marleen van der Krabben is sommelier bij Boompjes Restaurant in Overloon. Elke dag is zij met chef Jaap Volman op zoek naar de beste wijn-spijscombinaties met Nederlandse wijn.

Marleen volgde WSET3 en WSET 4. Haar interesse in Nederlandse wijnen ontstond bij voormalig Restaurant Oonivoo* in Uden, dat elk jaar een Dutch Event organiseerde. De wijnkaart van Boompjes Restaurant heeft een ruim assortiment Nederlandse wijnen. Dat motiveert Marleen om daar te werken. Boompjes Restaurant is een Dutch Cuisine restaurant. Groenten spelen de hoofdrol in elk gerecht. De keuken werkt vooral met regionale producten, inclusief de wijn.

In haar columns geeft Marleen letterlijk een kijkje in de keuken. Zij deelt haar ervaringen met wijn van eigen bodem en de creatie van wijn-spijs combinaties met Nederlandse wijnen.

Onze columnisten zijn geen spreekbuis van dit online domein van de Nederlandse wijn en geven hun eigen mening. Zij delen persoonlijke verhalen over het maken, schenken en verkopen van wijn van eigen bodem.

Terug naar boven