Het online domein van de Nederlandse wijn
proefnotitie-oranje-boven

Waarom een beetje lucht Oranje Boven nog meer smaak geeft

Dit is de week waarin de vlag uit kan. Oranje boven! Hoewel…, de wimpel is alweer ingepakt, maar de nationale driekleur wappert nog even. Niet alleen vanwege de bevrijding, maar ook vanwege deze wijn. Het is om 2 redenen een bijzondere fles. Om te beginnen maken de Nederlandse wijnboeren niet zo heel veel oranje wijn. En daarnaast is deze zeldzame wijn ook nog eens biodynamisch. Een biodynamische wijnboer gaat nog een stapje verder dan een biologische boer. Hij is er op uit om de aarde weer wat gezonder te maken.

De aarde staat er niet zo best voor. We hebben de bodem uitgemergeld. Biodynamische boeren willen de aarde herstellen. Hun vertrekpunt is dat alles wat er groeit zich in beginsel zelf kan beschermen tegen ziekten . Om de bodem in de wijngaard daar een handje bij te helpen, voegen ze bijvoorbeeld homeopathische kruidenmengsels toe. Meestal worden die gemaakt volgens oeroude recepten. Daarnaast houdt de biodynamische wijnboer rekening met kosmische krachten.

Biodynamisch

Dat betekent onder andere dat hij de perioden waarin hij snoeit en oogst afstemt op de zon- en maanstanden. Zoiets klinkt een beetje zweverig, maar intussen maken biodynamische wijnboeren de mooiste wijnen van de wereld. Een bekend voorbeeld is het Domaine de la Romanée-Conti in de Bourgogne. Sommige wijnstokken van het domein zijn meer dan 60 jaar oud. Het domein is pakweg 25 hectare groot en produceert elk jaar maximaal 450 kistjes wijn. De flessen gaan voor duizenden euro’s per stuk over de toonbank.

Veel kleur

Zover is het bij Wijngoed Wolf nog niet. Laura den Hollander en Bas Klerx leerden het vak in de Provence. Na hun wijnmakersopleiding keerden ze terug naar Nederland. Op hun wijngoed in Sint-Michielsgestel in Noord-Brabant verbouwen ze op een perceel van 5,5 hectare zowel klassieke als nieuwe druivenrassen. De Oranje Boven 2021 is gemaakt van souvignier gris, johanniter en solaris. De oranje kleur van de wijn is te danken aan 5 weken contact met de schil. Vooral de schil van de souvignier gris staat erom bekend dat hij veel kleur geeft aan de wijn.

Typerend

In het glas oogt de licht oranje wijn een heel klein beetje troebel. Daar merk je overigens helemaal niks van. Ik snuif mooie aroma’s op van abrikoos, citrus en perzik. Op de achtergrond ruik ik ook nog wat groene kruiden, vooral rozemarijn. In de mond is de Oranje Boven vrij strak. Hij heeft frisse zuurtjes. Ik proef nu ook mandarijn en sinaasappel en een beetje appel en peer. De wijn heeft veel smaak! In de verte herken ik ook wat honing en kruiden. De wijn is mild, maar heeft stevige bitters. Dat is typerend voor oranje wijn. Met wat lucht worden de bitters minder dominant.

Aziatische keuken

Oranje Boven is een wijn die je echt moet combineren met een maaltijd. Hij heeft een stevige structuur en doet het goed in combinatie met kruidige en pittige gerechten. Dronk je niet eerder een oranje wijn? Dan moet je er misschien even aan wennen. Maar dat slaat al snel om in waardering. Deze wijn mag er zijn. Bestel ‘m, voordat je iets uit de Aziatische keuken serveert. Dat wordt genieten!

Proefnotitie 4

Wijn: Oranje Boven 2021
Domein: Wijngoed Wolf
Druiven: souvignier gris, johanniter en solaris

Serveertemperatuur: 10-12°C
Alcohol: 11,5%
Prijs: € 17,95

Terug naar boven