Hoeveel wijndomeinen telt Nederland? Die vraag is nog niet zo makkelijk te beantwoorden. Want de hobbywijngaard in de achtertuin van buurman Bas tel je natuurlijk niet als wijndomein. Maar wat doe je met een wijngaard van pakweg 0,5 hectare waar een wijnboer zoveel serieuze wijnen maakt dat hij ze niet in z’n eentje op kan drinken? In dat grijze gebied telen Annemiek en Richard Jacobs van Le Coq Frisé met veel passie 5 klassieke druivenrassen. “Het is een uit de hand gelopen hobby”, zei Annemiek een jaartje geleden. Nou, dat mag je wel zeggen.
Domein Le Coq Frisé vind je even buiten het Limburgse Epen. Dicht in de buurt van de Gerardushoeve. De druivenstokken staan op een adembenemend mooi plekje. Toen Annemiek en Richard de wijngaard in 2017 overnamen kochten ze een domein met 5 druivenrassen, waarvan er eentje een ronduit lastige klant is. Niks voor amateurs. Dat is de blauwe frühburgunder. Bij onze oosterburen vind je pakweg 300 hectare met dit ‘kneusje’ en dat is het wereldwijd dan wel zo’n beetje. Hij bezorgt de wijnboer slapeloze nachten, vanwege zijn dunne schil. Daarom heeft hij al heel snel een schimmel of ander kwaaltje te pakken.
Familie en vrienden
Ga er maar aan staan! Het is geen sinecure om de frühburgunder aan het eind van de zomer gezond binnen te halen. Niet voor een professionele wijnboer, laat staan voor een zogenaamde hobbyboer. Samen met familie en vrienden stoppen Annemiek en Richard veel tijd en energie in hun domein en vooral in die lastige frühburgunder. Ze zorgen ervoor dat de druiventrossen niet worden ingepakt door het loof, dat ze een beetje de ruimte hebben. Na de oogst gaan de druiven naar de wijnmakerij van Sint Martinus in Vijlen. En na de vinificatie en het bottelen gaan ze in de verkoop. Hoezo, hobbyboer? De Frühburgunder 2019 is in elk geval geen ordinair hobbywijntje!
Rood fruit
De Frühburgunder van Le Coq Frisé zit verstopt in een hoge en slanke fles met voorop een artist impression van een trotse haan. Dat is het werk van Annemiek. In het glas kleurt de wijn robijnrood. Ik snuif aroma’s op van rood fruit, vooral kersen. Maar ik herken ook bramen en framboos. In het decor zitten wat bescheiden aardse tonen en iets rokerigs. Het mondgevoel is fluweelzacht. De wijn is lekker sappig en fruitig en heeft een subtiel zuurtje. Het rode fruit domineert. Naast de smaak van de kersen, proef ik ook iets van pruim.
Lichtvoetig en vol
In de verte bespeur ik een beetje tijm en een klein bittertje. In deze zachte Frühburgunder 2019 is amper plek voor tannines. De afdronk is gemiddeld. Wat mij betreft is deze wijn van de zeldzame frühburgunder een heel aangename verrassing. Z’n frivole lichtvoetigheid gaat hand in hand met z’n volle smaak. Schenk deze wijn lekker koel. Dan komt het fruit goed uit de verf. Heerlijk op een zomeravond of bij een gerecht met kip. Het slechte nieuws is dat deze prachtige wijn al uitverkocht is. En het goede nieuws is dat er in augustus een nieuwe jaargang uit de bottelmachine rolt. Hou de Facebookpagina van Annemiek en Richard goed in de gaten. Als het aan mij ligt kopen die twee er nog een helling bij…
Wijn: Frühburgunder 2019
Domein: Le Coq Frisé
Druivenras: frühburgunder
Serveertemperatuur: 12-15°C
Alcohol: 13,5%
Prijs: € 15,95
- 09 oktober 2024Wat de Cabernet 2021 zo vriendelijk en fruitig maakt
- 02 oktober 2024Waarom complexe Gris ook een verleidelijke allemansvriend is
- 25 september 2024Hoe een fanaat in fruitigheid een frivole wijn maakt
- 18 september 2024Wat de souvignier toch een klein beetje Sauvignon maakt
- 11 september 2024Hoe de primeur van een potentiële krachtpatser smaakt