Het online domein van de Nederlandse wijn
haantje-wit-2020

Haantje Wit 2020 is zo’n typische witte wijn uit Nederland, strak en sprankelend!

Een parel, verstopt tussen de glooiende heuvels. Dat is domein Le Coq Frisé. Het gaat helemaal op in de rust en de stilte van het landschap. Toeristen die rusteloos van de ene hotspot naar de andere fladderen, gaan zonder dat ze het in de gaten hebben voorbij aan de schoonheid van deze wijngaard. Gelukkig maar! De sereniteit van dit prachtige plekje moet behouden blijven. Op misschien wel het mooiste domein van Limburg werkten Annemiek en Richard Jacobs-Steinmetz aan deze Haantje Wit 2020.

Als je het niet verder vertelt, wil ik wel verklappen hoe je op dat plekje komt. Als je vanuit Slenaken naar Epen fietst, sla je even voorbij de Gerardushoeve linksaf de smalle en slingerende Gulperweg in. Het duurt niet lang of je ziet rechts domein Le Coq Frisé. Het ligt hier al te schitteren in het Limburgse heuvelland sinds 2005. De sjieke naam dankt het domein aan z’n founding fathers: Gertje en Wolfgang Kraus-Hahn. Het is een vrije vertaling van hun achternamen. “Een wijngaard op deze plek verdient een naam met een stukje finesse en allure.”

Passie en familie

In 2017 namen Annemiek en Richard het domein van 0,5 hectare over. “We zijn vol passie de wondere wijnwereld ingedoken.” Op de glooiende bodem telen zij 5 druivenrassen. Dat zijn de klassiekers auxerrois, chardonnay, frühburgunder en pinot blanc en het nieuwe ras souvignier gris. Het onderhoud van de wijngaard doen ze helemaal zelf. Met de hulp van familie en vrienden. Na de oogst gaan de druiven naar de wijnmakerij Stan Beurskens. Hij maakt er wijnen met de signature van Annemiek en Richard van.

Eigenwijs

De Haantje Wit 2020 zit in een fles met een eigenwijs en origineel etiket. Dat is het werk van Annemiek. Met haar talent zet ze een traditie voort. De eerste eigenaren plakten ook geen doorsnee etiket op de flessen van Le Coq Frisé. De Haantje Wit is een cuvée van auxerrois, pinot blanc en souvignier gris. De combinatie geeft de wijn een lichte, strogele kleur. Ik snuif meteen bloemige en frisse aroma’s van appel en ook wat ananas en perzik op. In de verte ruik ik een beetje gras en een vleugje rozemarijn.

Tropische accenten

In de mond is deze cuvée een mineralige en strakke wijn met een klein zoetje. Hij tintelt op je tong. Door z’n tropische accenten is hij toch een tikkie zwoel. Naast de frisse en fruitige tonen, proef ik wat groene kruiden en een heel bescheiden pepertje, een beetje groene paprika en een voorzichtig bitter randje. Hij heeft een mooie afdronk. De Haantje Wit 2020 is echt weer zo’n typische witte wijn uit Nederland. Fris en fruitig. Daar word je vrolijk van! Mooi in balans en nu op dronk. Bestellen kun je deze wijn rechtstreeks bij Le Coq Frisé. Voor de prijs hoef je het niet te laten. Proost!

Proefnotitie 4 nederlandsewijngids

Wijn: Haantje Wit 2020
Domein: Le Coq Frisé
Druiven: auxerrois, pinot blanc en souvignier gris
Alcohol: 12,5%
Prijs: € 12,50

Terug naar boven