Het online domein van de Nederlandse wijn
Riesling 2016 Nekum

Riesling 2016 van Hoeve Nekum is klassieker met koninklijke allure

Ben je weleens over de Cannerweg vanuit Maastricht naar het zuiden gereden? Dwars door het dal van de slingerende Jeker? Rechts zie je glooiende hellingen. Bomvol wijnstokken, alsof er geen einde aan komt. Bovenop staat de robuuste Apostelhoeve, heer en meester van de Louwberg. Links in het dal zie je een oude hoeve, omringd door wijnstokken. Daar is deze Riesling 2016 gemaakt: Hoeve Nekum. En recht voor je rijst het imposante Chateau Neercanne op. Dit is óók Nederland.

De aanblik geeft je het gevoel dat je al in het buitenland bent, maar dit is ons eigen Limburg. Voor een bezoekje aan onze zuiderburen moet je nog een paar honderd meter doortrappen. Hoeve Nekum staat daar al een poosje. Meer dan 400 jaar. De hoeve is het domein van de familie Bollen, een doorsnee geslacht van akkerbouwers en veeboeren. Math Bollen is de huidige eigenaar. Hij werd op de Hogere Landbouwschool klaargestoomd voor een bestaan als veeboer. Maar hij gooide het roer om, geïnspireerd door wijnboeren in Duitsland en Luxemburg.

Selfmade wijnboer

Je zou Math een selfmade wijnboer kunnen noemen. Hij volgde geen cursussen, maar verslond vakliteratuur en struinde het wereldwijde web af. Dat bezorgde hem een goede basis. Hij koos voor de aanplant van vier klassieke druivenrassen: auxerrois, riesling, rivaner en pinot noir. Daar kwam later de nieuwe solaris bij. Inmiddels is het geen beestenboel meer op de boerderij. Alle dieren zijn verdwenen. Naast de wijnbouw doet Math nog wel aan akkerbouw.

Machines

Er bescheiden deel van de wijnstokken staat naast de hoeve, maar verreweg de meeste stokken staan op de zuid- en zuid-oosthelling van de Louwberg. Naast de stokken van de Apostelhoeve. Bij elkaar opgeteld is het 5,5 hectare. De hellingen zijn best stijl. Het lukt met de tractor op rupsbanden nog maar net om tussen de wijnstokken door naar boven of naar beneden te rijden. Math doet het werk in de wijngaard alleen. Dat lukt hem alleen met de hulp van machines voor het opbinden, spuiten, maaien, toppen en oogsten.

Fris en fruitig

Hoeve Nekum maakt vooral frisse en fruitige wijnen. De Riesling van het bedrijf werd geschonken tijdens het huwelijksfeest van Willem-Alexander en Máxima. Daar zijn de makers terecht trots op. Zo’n koninklijke erkenning zegt natuurlijk wel iets over de kwaliteit van de wijnen van Hoeve Nekum. De Riesling 2016 heeft al een paar jaar in de kelder gelegen. Het is interessant om eens te proeven of zo’n klassieke Riesling van eigen bodem na pakweg zes jaar z’n frisheid kan behouden…

Stuivende aroma’s

De Riesling 2016 zit in een flûte, de slanke fles die vooral in de Elzas gebruikt wordt. Op het klassieke etiket prijkt Hoeve Nekum. Bij het schenken van de strogele wijn, stuiven de aroma’s het glas uit. Ik snuif vooral appel en peer op, wat citrus en ook een beetje gras. Wat een frisheid! Het mondgevoel is vriendelijk strak. De wijn heeft een perfecte balans van een aangenaam zoetje met mooie zuren. Hij is een beetje op leeftijd, maar dat zou je niet zeggen. De Riesling 2016 is nog knisperend fris. Een mineralige wijn.

Vriendelijk

Ik proef naast de appel en peer ook meloen, perzik en zelfs een vleugje ananas. In de verte bespeur ik wat tuinkruiden, zoals rozemarijn. En een beetje honing. De afdronk mag er zijn. Het nagenieten van het frisse fruit gaat hand in hand met een bescheiden bittertje. Ik snap de keuze van Willem en Máxima wel! Serveer er asperges, een zuurkoolschotel of een gerookt visje bij en je hebt een koninklijke dis in eigen huis. De prijs van de editie 2020 is bij Nederlandse Streekwijnen net zo vriendelijk als de wijn zelf.

Proefnotitie 4

Wijn: Riesling 2016
Domein: Hoeve Nekum
Druif: riesling
Serveertemperatuur: 8-10°C
Alcohol: 12,5%
Prijs: € 12,29

@Nederlandsewijngids.nl

Terug naar boven