Het online domein van de Nederlandse wijn
proefnotitie soleil de planck

Haal het zonnetje in huis met Soleil De Planck

Dit is een fles met een verhaal. De strogele Soleil de Planck 2017 is gemaakt en gebotteld op een modern domein. Het kiepert bijna over het randje van Nederland, aangeplakt tegen het gelijknamige buurtschap in de Belgische gemeente Voeren: De Planck. Gelukkig ligt het nog net aan de goede kant van de grens. In het adembenemende heuvelland. En nu de verrassing: niet alleen deze wijn is te koop. Het hele domein staat in de etalage!

Wijndomein De Planck is een modern bedrijf. Op een glooiend terrein van 8 hectare ligt een wijngaard van 3 hectare. Er is dus nog ruimte voor uitbreiding!  Het ‘poortgebouw’ bestaat uit een fraai woonhuis en een modern bedrijfspand. Met ontvangstruimten en een wijnkelder. De kopers van Wijndomein De Planck belanden in een gespreid bedje. Het domein heeft een goede naam. De wijnen zijn dik in orde. Daar is deze Soleil De Planck een mooi voorbeeld van.

Tropisch fruit

Deze zomerse wijn is een geslaagde blend van de johanniter en de solaris. Het beste van de twee druiven komt erin naar boven. Dat is een kunstje dat het domein niet elk jaar doet. Het maakt de Soleil De Planck alleen in de jaren dat de solaris goed rijpt. In deze jaargang ruik en proef je dat. In de geur ontdek je overduidelijke aroma’s van tropisch fruit. Typisch solaris! De tonen van ananas en meloen haal je er zo uit. De wijn heeft ook iets bloemigs.

Mooi in balans

Het mondgevoel is rond en sprankelend. Ik proef tropisch fruit en ook rijpe kiwi. In de verte bespeur ik iets kruidigs en een vleugje appelstroop. Dat geeft de lange afdronk naast het zoetje een plezierig bittertje. Deze Soleil de Plank is een volle en zachte wijn, die z’n mooie en frisse zuren prima weet vast te houden. Dat is te danken aan de johanniter, die familie is van de riesling. De wijn is heel mooi in balans.

Warme zomeravond

Misschien kan deze mooie wijn nog wel eventjes liggen. De vraag is wat dat met de frisse zuren doet. Niet wachten dus. Nu drinken! Heerlijk op een warme zomeravond bij een hartig hapje. Deze wijn combineert ook prima bij salades en vis of bij pikante gerechten. Haal dit zonnetje snel in huis!

Score proefnotitie 4

Wijn: Wijndomein De Planck – Soleil De Planck 2017
Druiven: johanniter en solaris
Serveertemperatuur: 9-11°C
Alcohol: 13%
Prijs: € 12,50

©Nederlandsewijngids.nl

Terug naar boven