Het online domein van de Nederlandse wijn
Sauvi 2018

Appel valt niet ver van de boom in Sauvi 2018 van Betuws Wijndomein

Diederik Beker en Arina van Leenen runnen het Betuws wijndomein. Het is een bijzonder stel. En dat is het. Diederik is de wijnboer met een agrarische achtergrond. Hij is van huis uit vertrouwd met de teelt van graan en suikerbieten. Arina heeft een geschiedenis in de gastronomie. Zij weet alles van lekker eten en drinken. Een prachtige combinatie om samen een wijngaard te runnen! Sinds 2013 maakt het duo samen succesvolle wijnen zoals de LingeWit Sauvi 2018.

De wijnen van Diederik en Arina zijn vegan. Dat kun je van veel wijnen niet zeggen. Om een wijn snel helder te maken voegt de wijnmaker meestal eiwitten toe om de troebele deeltjes te laten zakken. Dat is het klaren van de wijn. En ook bij het filteren van de wijn worden door wijnmakers dierlijke producten gebruikt. Diederik en Arina doen dat niet. Bij het maken van de wijnen van het Betuws Wijndomein wordt niets van dierlijke oorsprong gebruikt, dus ook geen melkproducten of eieren.

Cabernet blanc

Het Betuws Wijndomein maakt kwaliteitswijnen. Dat blijkt uit de volle prijzenkast en dat proef je in deze LingeWit Sauvi 2018. De wijn is gemaakt van de cabernet blanc. Een van de voorouders van dit nieuwe druivenras is de rode cabernet sauvignon, de naamgever van de wijn. De aroma’s van de Sauvi doen denken aan deze klassieker. Een andere voorouder is de riesling. De teler van de cabernet blanc droomde van een resistent alternatief voor de sauvignon blanc. Ik ben benieuwd! In de wijngaard is de cabernet blanc minder gevoelig voor schimmels. Er zijn beduidend minder gewasbeschermingsmiddelen nodig om hem vitaal te houden. Daardoor is de wijn duurzamer en makkelijk vegan te maken.

Balans

De kleur van de LingeWit Sauvi 2018 is lichtgeel. Het is alsof de aroma’s uit het glas springen zoals kikkers uit de kruiwagen. Ik ruik citrusvruchten, groene appel, kruisbes en vers gemaaid gras. En op de achtergrond wat abrikoos. Het mondgevoel is fris en plezierig strak. Het fruit komt in de smaak weer terug. Ik proef daarnaast ook iets kruidigs. En in de verte een zweem van yoghurt.  In de smaak komen karakteristieke trekjes van de sauvignon blanc en ook van de riesling terug. De appel valt niet ver van de boom. De cabernet blanc is een druif met potentie. Wat een mooie balans tussen de zuren en het fruit!

Fris en vol

Op een warme zomerdag komt deze LingeWit Sauvi 2018 goed uit de verf. Maar het is een wijn met body. Dus je kunt hem ook op koudere dagen drinken. Hij combineert goed met asperges, bij kip of een waldorfsalade. Laat hem niet te lang meer liggen. Hij is nu op dronk. In een inspirerende omgeving waar duurzaamheid en natuurbeleving belangrijk zijn, maakten Diederik en Arina een frisse en volle wijn. Deze wijn zet een dikke streep onder de potentie van de cabernet blanc.

Proefnotitie 4

Wijn: LingeWit Sauvi 2018 van Betuws Wijndomein
Druiven: cabernet blanc
Serveertemperatuur: 9-11°C
Alcohol: 14%
Prijs: € 15,95

Terug naar boven