Limburg en löss . Die twee horen bij elkaar. Dat weet iedereen. De hellingen en de bodem maken Limburg bij uitstek geschikt voor wijnbouw. Groesbeek en löss horen ook bij elkaar. Dat weet niet iedereen. Het verklaart dat er in het glooiende landschap rond het Gelderse dorp zoveel wijngaarden liggen. Groesbeek afficheert zich terecht als wijndorp. De pionier van de lokale wijnbouw was Freek Verhoeven. Hij begon in 2001 heel bescheiden. Met een wijngaard van 1,5 hectare. De Colonjes. Freek overleed in 2018. Het bedrijf is met 13 hectare inmiddels uitgegroeid tot de grootste biologische wijngaard van Nederland. Vandaag proef ik de Knapse Witte 2019 van dit mooie bedrijf.
Adam Dijkstra staat nu aan het roer van Biologische Wijnhoeve De Colonjes. Hij is oenoloog en ondernemer, maar noemt zich ‘gewoon’ wijnboer. De Colonjes werkt met nieuwe druivenrassen. Die zijn beter opgewassen tegen een koel en vochtig klimaat en rijpen vroeg. Adam gebruikt geen chemische bestrijdingsmiddelen. De gewasbescherming doet hij met bakpoeder. De wijnstokken van De Colonjes staan op mooie hellingen en wortelen in de magische lössbodem. Dat helpt bij het maken van mooie wijnen. Met een volle en mineraalrijke smaak. Adam wint er om de haverklap prijzen mee. In binnen- en buitenland.
Helios en riesel
De Knapse Witte 2019 is een vertrouwd product van De Colonjes. Het is een blend van de helios en riesel. Dat zijn twee druiven die elkaar mooi kunnen aanvullen. De helios excelleert meestal in frisheid en fruitigheid. En de riesel brengt wat kruidigheid mee. Ik ben benieuwd. Bij de eerste kennismaking is de Knapse Witte wat schuchter. Hij toont een beetje bleekjes. Groengeel. De vrolijke belletjes in het glas maken me nieuwsgierig.
Exotisch fruit
Na een walsje snuif ik bloemige aroma’s op. En groene appel en peer, meloen en perzik en een beetje citrus. In de verte ruik ik vers gemaaid gras en groene paprika. In de mond komt het exotisch fruit wat meer boven drijven. Ik proef weer het groene fruit en daarnaast ook wat zachtere tonen van abrikoos en ananas. De wijn is plezierig strak en heeft een volle smaak. De afdronk combineert een klein bittertje met frisheid en pit. Het doet me in de verte denken aan een fruitige thee met fijne kruiden.
Cleintje
De Knapse Witte 2019 is een degelijke wijn. Niet bijzonder complex of spectaculair, maar gewoon heel goed. Het visitekaartje van een vakman! De eigenschappen van de helios en riesel zorgen voor een mooie balans tussen frisse zuren en exotisch fruit. Hij combineert prima met koude gerechten, zoals een lichte salade met kip of met pasta. De Knapse Witte 2019 is bij Nederlandse Streekwijnen ook te bestellen in een flesje van 0,375 liter. Cleintje Knapse Witte. Leuk!
Wijn: Knapse Witte 2019 van Biologische Wijnhoeve De Colonjes
Druiven: Helios en Riesel
Serveertemperatuur: 9-11°C
Alcohol: 11,5%
Prijs: € 6,95 (0,375 liter)
©Nederlandsewijngids.nl
- 09 oktober 2024Wat de Cabernet 2021 zo vriendelijk en fruitig maakt
- 02 oktober 2024Waarom complexe Gris ook een verleidelijke allemansvriend is
- 25 september 2024Hoe een fanaat in fruitigheid een frivole wijn maakt
- 18 september 2024Wat de souvignier toch een klein beetje Sauvignon maakt
- 11 september 2024Hoe de primeur van een potentiële krachtpatser smaakt