Het online domein van de Nederlandse wijn
Proefnotitie Hemels Roze

Hemels Roze is aangenaam gezelschap bij een zomerse salade

Nogal een pretentieuze naam voor een wijn: Hemels Roze. Toch durfde Sint Martinus het aan om onder die naam een rosé op de markt te brengen. Dat schept natuurlijk verwachtingen. Maar daar schrikt wijnmaker Stan Beurskens niet voor terug. Hij staat bekend als druivenfluisteraar en wijnprofessor. Tijdens de jaarlijkse Wijnkeuring van de Lage Landen sleept hij elk jaar weer de titel voor de beste wijngaard uit het vuur. Stan runt inmiddels niet alleen het beste maar ook het grootste wijndomein van Nederland. De zaken gaan goed in Vijlen.

Stan heeft de ambitie duurzame wijnen te maken. Op het hoofdkwartier van het domein realiseerde hij een energieneutraal bezoekerscentrum. Het bestaat uit 4 lagen, waarvan 3 ondergronds. Daar legt hij de laatste hand aan zijn wijnen. Stan studeerde oenologie in Stellenbosch (Zuid-Afrika) en Geisenheim (Duitsland). Hij deed praktijkervaring op in wijngaarden over de hele wereld. Naast het maken van wijn adviseert hij meer dan 50 andere wijnmakers in binnen- en buitenland.

Verse aardbeien

De eerste rosé die we deze zomer proeven is niet voor niets van Sint-Martinus. Hemels Roze 2019 mag de toon zetten. Het is een blend van 3 nieuwe druivenrassen: monarch, pinotin en cabernet cortis. Dat is niet verrassend. De nieuwe druivenrassen zijn het handelsmerk van Sint-Martinus. Hemels Roze heeft een oranjeroze kleur. Best intens voor een rosé. Ik ruik meteen de frisse aroma’s van rood fruit, verse aardbeien en framboos. Op de achtergrond snuif ik een beetje perzik en iets bloemigs op.

Fris en kruidig

Hemels Roze is geen doorsnee rosé en toch een allemansvriend. De kruidige tonen en het bittertje in de afdronk geven hem wat stevigheid. Natuurlijk domineren de typische aroma’s van een zomerse rosé: framboos en kersen en tonen van citrus. Het sappige fruit geeft de wijn een volle smaak. Er danst een plezierig prikje op je tong. In de afdronk proef ik ook iets van zoet snoep. Het doet me denken aan een fruittoffee. Dat maakt de afdronk een beetje flets.

Stevig

Deze rosé van Sint Martinus is robuust. Het is aangenaam gezelschap op een terrasje, maar ook heel geschikt om iets bij te eten. Denk aan een zomerse salade. De jaargang van 2019 is niet meer verkrijgbaar, maar met een product van Sint Martinus bestel je altijd iets goeds voor in je glas.

Proefnotitie 3

Wijn: Hemels Roze 2019 van Sint Martinus
Druiven: monarch, pinotin en cabernet cortis
Serveertemperatuur: 9-11°C
Alcohol: 11,5%
Prijs: € 17,97 (2020)

©Nederlandsewijngids.nl

Terug naar boven