Het online domein van de Nederlandse wijn
Havelter Grijs 2018

Havelter Grijs 2018 verrast met bijzondere mix van aroma’s

Wijnboer Peter Pels noemt zichzelf een kwaliteitsgek. Hij runt samen met zijn vrouw Wijngoed Havelte in Drenthe. Het beste is nog niet goed genoeg. Die bedrijfsfilosofie werpt zijn vruchten af. Hun wijnen vallen bij de Wijnkeuring van de Lage Landen regelmatig in de prijzen. Het laatste stapje in het productieproces van de wijn besteden de Pelsjes uit. “Ik wil de beste kwaliteit en daar kan ik hier in Havelte niet voor zorgen,” erkent Peter. Dus gaan de druiven naar de wijnmakerij van Sint Martinus in Vijlen. “Daar weten ze precies hoe ik het wil hebben”.

In 2005 begonnen Peter en Winie Pels met 1450 wijnstokken. Inmiddels staan er pakweg 2300 stokken. Naast de klassieker pinot gris staan er ook stokken van de johanniter, solaris en souvignier gris en de blauwe cabernet cantor en regent in de Drentse bodem. De wijngaard is 1,2 hectare groot en goed voor de productie van 1500 tot 2000 flessen. De verkoop van wijn is niet de enige inkomstenbron van de familie Pels. Er staat ook een fraai bed & breakfast in de wijngaard, waar rustzoekers kunnen slapen tussen de druiven.

Uitstekend wijnjaar

Er staat een witte wijn uit het uitstekende wijnjaar 2018 op tafel. Peter zag tijdens de aanloop naar de oogst al dat het droge en zonnige jaar mooie wijnen ging opleveren: “Hoog in de suikers, prima in de zuren.” Ik proef de Havelter Grijs 2018, een blend van de pinot gris, souvignier gris en solaris. De aroma’s zijn weliswaar niet zo stuivend als die van een Sauvignon blanc, maar deze wijn geeft zich makkelijk bloot. Ik snuif de frisse geur van citrusvruchten op. En van abrikoos, meloen en op de achtergrond vers gemaaid gras.

Kruidig

Het mondgevoel is rond, vol en zelfs een beetje romig. De Havelter Grijs 2018 zorgt voor een plezierige tinteling op je tong. Ik proef een verrassende combinatie van citrus, abrikoos en appel met groene kruidigheid. In de verte bespeur ik selderij en ook iets van yoghurt.  De wijn heeft een mooie afdronk, waarin een klein bittertje hand in hand gaat met tonen van citrus en zuivel. Wijnboer Peter Pels heeft met de Havelter Grijs 2018 een wijn met een bijzondere mix aan smaken gemaakt. Spannend!

Eendenborst of geitenkaas

Deze Drentse wijn is nu op dronk. Fris en fruitig en kruidig. Mooi in balans. Even koelen en dan serveren met een gerecht met eendenborst of geitenkaas. De Havelter Grijs 2018 onderstreept maar weer eens dat er in het noorden van Nederland prima wijnen gemaakt worden! De jaargang 2018 is niet voor niets uitverkocht. Maar die van 2019 kun je nu nog bestellen.

Proefnotitie 4

Wijn: Havelter Gris 2018 van Wijngoed Havelte
Druiven: pinot gris, souvignier gris en solaris
Serveertemperatuur: 9-11°C
Alcohol: 13%
Prijs: € 17,19 (2019)

Terug naar boven