Het online domein van de Nederlandse wijn
Cuvée 2019 Wijnstaete

Luigi en Annemarie uit Lemelerveld maakten Cuvée 2019, een charmante witte wijn

Wijntoerisme is hot. Dat onderstreept het verhaal van de Wijnstaete. Het landgoed in Lemelerveld positioneert zich eerst en vooral als bed and breakfast en pas daarna als wijndomein. Hier en nu draait het echter om de Cuvée 2019, de charmante witte wijn van de Wijnstaete. Het is een van de producten van Luigi Mascini en Annemarie Uhlenbeck. Het gastvrije duo verhuurt 4 kamers en een vakantiehuisje. Hun gasten schotelen ze graag een heerlijk diner voor. Daarnaast maken ze wijn.  En dat doen ze op een natuurvriendelijke manier.

Luigi en Annemarie zoeken de verbinding met hun omgeving. In het oosten van het land noemen ze dat noaberschap. De Wijnstaete is een  plek waar iedereen welkom is. Nieuwkomers en vluchtelingen zetten er hun eerste stappen in hun inburgering. “Zo is de Wijnstaete een onderneming waar we ook zelf blij ban worden!”  Luigi en Annemarie namen het domein in 2015 over van Bernard en Sandra Smalbraak. Zij toverden hun boerderij al in 2005 om tot een bed and breakfast en wijndomein. Dat is een steel die past bij horecaman Luigi en antropoloog en trainer Annemarie.

2000 wijnstokken

De Wijnstaete is een landgoed van 1,3 hectare groot. Er staan meer dan 2000 wijnstokken van nieuwe druivenrassen, de blauwe cabernet noir en pinotin en de witte cabernet blanc, helios, sauvignac en souvignier gris. De pinotin is vaak het slachtoffer van de Suzukivlieg. Daarom besloten ze in 2021 te starten met de aanplant van de regent.  Rikus Poel van de Tappenmars in Den Ham vinificeert de wijnen voor Luigi en Annemarie, meestal 2 witte en 1 rosé. Daarnaast maken ze van de cabernet noir een glühwein.  “Qua smaak onvergelijkbaar met de glühwein uit de supermarkt.”

Lekker strak

De Cuvée 2019 zit in een vrolijke fles. Dat zit ‘m in het etiket. Het is lichtblauw en straalt een vrolijke uitbundigheid uit. De aroma’s in m’n glas nemen die uitbundigheid niet meteen over, maar zijn duidelijk aanwezig. Ik snuif vooral appel, peer en meloen en citroen op. Frisse geuren! Op de achtergrond ruik ik wat vers gemaaid gras. Deze wijn heeft mooie zuren. Het mondgevoel is lekker strak en fris en ook mineralig. De Cuvée 2019 is een sprankelende wijn, die tintelt op je tong. In de smaak herken ik de aroma’s die ik eerder opsnoof.

Fris en fruitig

Naast fruit en citrus proef ik ook wat tuinkruiden en een vleugje groene paprika. Er sluimert ook iets van fruitella in de verte. In de afdronk bespeur ik een klein bittertje en er komt ook iets van butterscotch naar boven.   De Cuvée 2019 is gemaakt van de 4 witte druiven die de Wijnstaete in huis heeft. Het is geen spannende wijn, maar hij is lekker fris en fruitig. Heel charmant. Gewoon een heerlijke wijn voor een zomerse avond. In de achtertuin of op een terrasje. En dat uit het mooie Vechtdal in Overijssel.

Proefnotitie 3

Wijn: Cuvée 2019
Domein: Wijnstaete

Druif: cabernet blanc, helios, sauvignac en souvignier gris
Serveertemperatuur: 8-10°C
Alcohol: 11,5%
Prijs: € 12,50

@Nederlandsewijngids.nl

Terug naar boven