Het online domein van de Nederlandse wijn
Proefnotitie Heuvelrood 2019

Heuvelrood 2019 is een klassieker van innovatieve druivenrassen

Pakweg 50 jaar geleden werd er op de oudste locatie van Domein tussen Rug en Rijn nog tabak verbouwd. Niet voor de aardigheid, maar voor business. Dat was mogelijk dankzij de bijzondere bodem en het al even bijzondere microklimaat. Nu worden er wijndruiven geteeld. Toch lijkt het erop dat de tabaksplanten stiekem de fles Heuvelrood 2019 zijn ingekropen. Helaas, dat is te mooi om waar te zijn. Deze blend is gemaakt van druiven op het nieuwste perceel van Domein tussen Rug en Rijn. En daar werd geen tabak verbouwd.

Simon Crone is de founding father van het domein. Hij woont in een herenboerderij uit 1840. De naam? Tussen Rug en Rijn. Die naam kreeg ook het domein. Recht-toe-recht-aan. Zonder poespas. Aan de ene kant de beboste Utrechtse Heuvelrug en aan de andere de meanderende Rijn. Daar tussenin een fraai wijndomein. Simon leerde het vak van wijnmaker in de Languedoc. Die kennis en ervaring gebruikt hij nu om mooie Nederlandse wijnen te maken. Samen met zoon Hans en dochter Lianne runt hij een professioneel en succesvol wijnbedrijf.

Beetje verlegen

Inmiddels teelt het drietal wijndruiven op 3 percelen. Op het jongste perceel staan onder andere de nieuwe druivenrassen cabernet cantor en cabernet noir. Het zijn de ingrediënten voor deze blend. De Heuvelrood 2019 is intens donker van kleur. Paarsrood. Ik moest even denken aan een ouderwetse Cahors. Bij de eerste kennismaking is de wijn een beetje verlegen. De Heuvelrood 2019 laat zich pas echt kennen na een vrolijke wals. En dan komen er aroma’s van rood en vooral zwart fruit naar boven.

Kruidige wijn

De tannines zorgen voor een stroef mondgevoel. Het geeft de Heuvelrood 2019 het karakter van een stevige wijn. In de smaak overheerst cassis: bramen en blauwe bessen. De wijn heeft iets rokerigs. Ik bespeur tonen van drop en pure chocola. De afdronk heeft een mooie lengte. Heuvelrood 2019 is een kruidige wijn. Hij doet het prima als borrelwijn. Bij een kaasplankje, met zowel jonge als oude kaas. Of in combinatie met gegrild vlees of een stoofpotje.

Cabernet Sauvignon

Deze wijn is een uitdaging voor iedereen die zich nog niet waagt aan nieuwe druivenrassen. Onbekend maakt onbemind. De liefhebbers van een Cabernet Sauvignon nemen hun petje af voor de Heuvelrood 2019. Hij is nu op dronk, maar kan ook nog even liggen. Dan worden de tannines zachter. Bestel deze  klassieker van innovatieve druivenrassen!

Proefnotitie 4

Wijn: Heuvelrood 2019 van Domein tussen Rug en Rijn
Druiven: cabernet cantor en cabernet noir
Serveertemperatuur: 15-18°C
Alcohol: 12%
Prijs: € 16,49

Terug naar boven