Het online domein van de Nederlandse wijn
gris-adriana-amsteltuin

Gris d’Adriana is een volle en krachtige wijn uit een wereld van steen en beton

Loop je een klein stukje naar het oosten, dan stuit je op het grootste voetbalstadion van Nederland. En loop je de andere kant op, dan beland je op de nationale luchthaven. Precies daar tussenin ligt deze wijngaard, als een oase van rust. De Amsteltuin is een wijngaard van ruim 1 hectare groot, verstopt aan de oostkant van Amstelveen. Hier teelt de wijnboer zijn druiven en hier feesten en vergaderen de stadsmensen uit de regio. Ze komen hier ook om zijn heerlijke wijnen te proeven, zoals de Gris d’ Adriana 2020.

Het is ronduit verrassend om op deze plek een wijngaard aan te treffen. Niet alleen omdat de omgeving vol staat met beton en steen, maar ook omdat de naam Amstelveen verwijst naar een bodem die totaal ongeschikt is voor wijnbouw. Druivenstokken houden niet van veen. De oorspronkelijke locatie van Hoeve Adriana is echter een bijzondere plek. Er liep door deze omgeving ooit een getijdengeul, waar eb- en vloedwater doorheen stroomde. Die zorgde voor de afzetting van een mengsel van klei en zand, dat zich prima leent voor druiventeelt.

Dagbesteding

In 2006 gingen de eerste wijnstokken de grond in. Dat was het werk van Jan Schake. Hij droomde al jarenlang van een eigen wijngaard. “Ik wilde terug naar Toscane, maar dat zagen mijn vrouw en kinderen niet zitten.” Daarom begon hij in Amstelveen een kleine hobbywijngaard. Het overlijden van zijn vrouw stimuleerde hem om de grote wijngaard te realiseren. “Het leven is zo kort.” Met zijn nieuwe partner werkte hij een plan uit om in combinatie met de wijngaard op hun bijzondere locatie een dagbesteding voor mensen met een beperking aan te bieden.

Er even tussenuit

Annelies Kruijthoff en Douwe Woudstra zijn de nieuwe eigenaren van de Amsteltuin. In 2019 namen zij het domein over. De wijngaard is het hart van de Amsteltuin. Er staan pakweg 3500 druivenstokken van vijf nieuwe druivenrassen. Dat zijn de witte johanniter, solaris en souvignier gris en de blauwe pinotin en cabernet cortis. Die zijn elk jaar goed voor zo’n 5000 flessen wijn. Het genieten van een glas wijn op het terras van deze groene oase in misschien wel het drukste stukje van de Randstad geeft je het gevoel dat je er echt even tussenuit bent.

Vol en fruitig

De verpakking van de Gris d’ Adriana mag er zijn. Hij heeft een fraai etiket in de kleuren goud en blauw. De gouden dop maakt het af. De wijn is strogeel van kleur. Licht. Ik snuif aroma’s van appel en peer en wat exotisch fruit op. Op de achtergrond bespeur ik wat groene kruiden. In de mond is deze wijn vol en fruitig, strak met een klein zoetje. Het exotisch fruit komt nog wat beter uit de verf. Ik proef abrikoos, perzik en meloen. De wijn heeft ook iets kruidigs: dille, mint en tijm. Een mooi bittertje geeft de wijn een beetje spanning.

Cool climate?

De Gris d’ Adriana verrast me. Deze wijn uit Noord-Holland is geen typische cool climate wijn. Hij is vol en krachtig. De zuren zijn aanwezig, maar het restzoetje heeft bijna iets van een druppeltje limonadesiroop. Dat zal niet iedereen waarderen. Het is een toegankelijke wijn met een gemiddelde afdronk. Hij doet het goed in combinatie met een jonge kruidenkaas of hartige tapas. Het wijnhuis van de Amsteltuin is van maandag tot en met donderdag geopend van 9:00-16:00 uur. Daar is de Gris d’ Adriana te koop. Maar je kunt hem natuurlijk ook bestellen bij Nederlandse Streekwijnen!

Proefnotitie 3

Wijn: Gris d’ Adriana
Domein: Amsteltuin
Druif: souvignier gris en solaris
Alcohol: 13,0%
Prijs: € 16,47

Terug naar boven