De frühburgunder is een zeldzaam exemplaar. Letterlijk en figuurlijk. Harry Vorselen maakt er mooie wijnen van, maar dat is geen sinecure. De frühburgunder is veelbelovend en ook veeleisend. Het vakmanschap van Harry Vorselen weet daar wel raad mee. Daarover laat deze Frühburgunder 2019 van Wijngoed Thorn geen misverstand bestaan. De frühburgunder is misschien niet zo bekend, maar daarom niet minder bemind. De fans van pinot noir zijn er gek op. Het gezin pinot komt in de wijngaard in allerlei gedaanten tevoorschijn, van pinot blanc tot pinot noir. De frühburgunder is de minst bekende van het fraaie stel.
De pinot noir noemt men in Duitsland nogal eigenzinnig spätburgunder. De frühburgunder is een natuurlijke mutatie, die 2 tot 3 weken eerder rijp is. De naam zegt het al. In de kleine ijstijd van ongeveer 1430 tot 1850 werd de spätburgunder niet rijp. Het lijkt erop dat de natuur zelf voor een oplossing zorgde. In de literatuur komen we de frühburgunder voor het eerst tegen in 1824. Hij dreigde in de 2e helft van de 20e eeuw te verdwijnen, omdat z’n opbrengsten niet groot waren en z’n gezondheid fragiel. Dankzij de ontwikkeling van betrouwbare klonen staat hij nu echter weer te shinen op het podium. Maar hij blijft zeldzaam, omdat het geen makkelijke klant is.
Gebruiksaanwijzing
In Duitsland staat er 262 hectare frühburgunder, waarvan 35 in de Ahr. Op een totaal van 102.000 hectare. De opbrengst moet letterlijk uit de frühburgunder geperst worden. Dat kost de nodige moeite, maar dan heb je ook wat. Hij doet niet onder voor de spätburgunder. De smaak is intenser en voller. En de wijn is ook wat complexer. Toch durven veel wijnboeren het niet aan met de frühburgunder. Hij heeft een bijzondere gebruiksaanwijzing. Harry Vorselen waagde het erop. Hij maakt in Midden-Limburg 3 rode monocépages van dornfelder, frühburgunder en pinot noir.
Baksteenrood
De Frühburgunder 2019 zit in de vertrouwde flûte van Wijngoed Thorn. Het fraaie etiket maakt duidelijk dat we met een kwaliteitswijn uit de BOB Maasvallei Limburg te maken hebben. De kleur van de wijn is licht, misschien het best te omschrijven als baksteenrood. Ik snuif vooral aroma’s op van aardbei en kers en in de verte een beetje framboos. Ik ruik ook wat aardse tonen en leer. In de mond is de wijn verrassend vol en fluweelzacht. Naast het rode fruit proef ik pruimen, een handje noten en een vleugje karamel.
Smaakvol en complex
De smaak van de Frühburgunder 2019 is intens. Het rode fruit overheerst, maar er komen steeds meer aroma’s om de hoek kijken: drop en koffie en tijm en iets rokerigs. En allemaal even vriendelijk. Hij heeft een mooie afdronk met volop fruit en een klein bittertje. De Frühburgunder 2019 is beslist geen zware wijn, maar wel bijzonder smaakvol en complex. Hij laat zich makkelijk combineren met allerlei gerechten, van vis tot vlees en vegetarisch. Ik zou kiezen voor iets met truffel of met rauwe zalm. Licht gekoeld serveren. Bij Nederlandse Streekwijnen kun je terecht voor editie 2018. Geniet ervan!
Wijn: Frühburgunder 2019
Domein: Wijngoed Thorn
Druif: frühburgunder
Serveertemperatuur: 12-15°C
Alcohol: 12,0%
Prijs: € 18,95
@Nederlandsewijngids.nl
- 11 september 2024Hoe de primeur van een potentiële krachtpatser smaakt
- 04 september 2024Waarom deze bejaarde witte wijn nog kaarsrecht overeind staat
- 28 augustus 2024Wat de blush van Domein Steenberg niet roze maar oranje maakt
- 22 augustus 2024Hoe deze Rosé bewijst dat een ritje naar Ruinen loont
- 14 augustus 2024Waarom deze rosé uit 2020 een grensgevalletje is