Het online domein van de Nederlandse wijn
Coulisse Cuvée 2016

Krachtig Nederlands rood uit de kelder: Coulisse Cuvée 2016

Misschien is Wijngoed Gelders Laren wel bekend geworden door de Kus van Thérèse. Het domein in de dromerige Achterhoek maakt sinds 2009 wijnen voor De Librije. Exclusief. Thérèse Boer zei destijds over de wijnbouw in Nederland: “Er bestaat een vreselijk vooroordeel dat we hier alleen maar zure wijn maken.” Gert Jan Voortman en Diana van der Biezen leveren het bewijs, onder andere met deze volle en krachtige Coulisse Cuvée 2016. En deze mooie wijn uit Gelderland is gewoon te koop voor de consument.

Het verhaal van Wijngoed Gelders Laren begon in 2004. Toen verhuisden de eigenaren naar de Achterhoek. Daar vonden zij een terrein van 8 hectare. In 2005 en 2006 investeerden zij hun tijd en energie in de aanleg van een wijngaard van 2 hectare. Uiteindelijk gingen er 6000 wijnstokken de Gelderse bodem in. Voortman en Van der Biezen kozen voor 5 nieuwe druivenrassen. Dat zijn de witte cabernet blanc en solaris en de blauwe cabertin, pinotin en regent.  

Samen

Het duo werkt graag in de buitenlucht. Daarom doen zij al het werk in de wijngaard samen. Niemand anders komt aan de stokken en de druiven. Al het werk doen ze met de hand. En alleen de beste druiven belanden uiteindelijk in de fles. De vinificatie besteedt Wijngoed Gelders Laren uit aan Neerlands Wijnmakerij in Bentelo. Hij florerende bedrijf van de familie Visscher maakt daar wijnen voor een groot aantal Nederlandse wijnboeren.

Fruitbommetje

Naast de wijnen die Wijngoed Gelders Laren exclusief voor een aantal toprestaurants maakt, brengt het domein onder het label Coulisseook wijnen voor de consument op de markt. De naam verwijst naar het prachtige coulisselandschap in de Achterhoek. De Coulisse Cuvée 2016 is de rode wijn van dit label. De wijn is paarsrood van kleur. Intens. De aroma’s mogen er zijn. Zodra de dop van de fles gaat, ontploft er een fruitbommetje.

Amerikaans eiken

Ik snuif vooral rood en zwart fruit op: bessen en kersen in alle soorten en maten. Daarnaast wat aardse tonen, geuren uit een nat herfstbos en een beetje vanille.  De wijn rijpte 14 maanden op Amerikaans eiken. In de mond is de wijn vol en sappig en ook een beetje stroef. De Coulisse Cuvée 2016 ligt al een paar jaar in de kelder, maar zal over een poosje nog wat zachter zijn. Ik proef naast het fruit ook tonen van hout. Op de achtergrond ontdek ik laurier, een mooi pepertje en wat rokerige tonen.

Veel smaak

De afdronk heeft een mooie lengte. Daarin domineert het fruit. De Coulisse Cuvée 2016 bewijst maar weer eens dat ook de rode wijnen in Nederland steeds beter worden. De wijn verwent je neus en mond met mooie aroma’s en veel smaak! Hij combineert goed met een stukje rood vlees en gevogelte. Deze volle en krachtige rode wijn is onder andere te koop bij Design & Wijn in Amsterdam.

Proefnotitie 5

Wijn: Coulisse Cuvée 2016 – rood barrique
Domein: Wijngoed Gelders Laren

Druiven: pinotin en regent
Serveertemperatuur: 15-18°C
Alcohol: 13,5 %
Prijs: € 15,95

@Nederlandsewijngids.nl

Terug naar boven