Het online domein van de Nederlandse wijn
Brabants Rood 2017

Strenge broeder Brabants Rood 2017 knipoogt naar pinot noir

Brabants Rood 2017 is een product van Ron Langeveld en Monique van der Goes. Zij runnen Wijngaard Dassemus in het Brabantse Chaam. Dat doen ze op hun eigen manier. In harmonie met de natuur. Biologisch. Er komt geen chemische rommel en kunstmest aan te pas. In de natuurlijke war zone doen kruiden en planten het werk. Zij maken korte metten met de vijanden van de druiven. Het is niet de makkelijkste weg, maar Ron en Monique geloven er heilig in: een gezonde bodem is de basis voor een goede wijn!

De twee zijn niet vies van een experimentje hier en daar. Ron en Monique doen de vinificatie helemaal zelf. En hun wijnen rijpen bijvoorbeeld niet alleen in hout en roesvrijstaal, maar ook in amforen. In Georgië gebruiken wijnboeren deze kruiken van klei al eeuwenlang. Ze ademen. De amforen laten een klein beetje zuurstof door, maar geven geen smaak af. Na een experiment met één keramisch vat, bestelden de twee nieuwe keramische vaten in Italië. En inmiddels zijn de eerste wijnen die rijpten in amforen te koop.

All-in the game

Inmiddels is de wijngaard ruim 5 hectare groot. En het is duidelijk: Dassemus is geen doorsnee wijngaard. De natuurlijke wijnen uit de wilde wijngaard zijn dat ook niet. Ron en Monique bewandelen geen platgetreden paadjes. Dat betekent dat ze na een experiment ook wel eens moeten uithuilen en opnieuw beginnen. Het is all-in the game. Maar de twee zijn doorzetters. En dat heeft ze al veel opgeleverd. Een aantal wijnen is bijzonder succesvol. De oranjewijn gaat zelfs de hele wereld over.

Bramen en kersen

Brabants Rood 2017 zit in een slanke fles met een karakteristiek etiket. In vergelijking met de ‘wilde wijnen’ van Dassemus is de vormgeving ingetogen, maar het mag er zijn. De wijn is intens van kleur: paarsrood. De eerste aroma’s die ik opsnuif bevatten heel veel rood en zwart fruit: bramen en kersen. Op de achtergrond bespeur ik wat  chocola en vanille en aardse tonen. De wijn is een cuvée van onder andere rondo en cabernet cortis, twee nieuwe druivenrassen.

Amerikaans eiken

De aroma’s van Brabants Rood 2017 doen denken aan cabernet franc en pinot noir. De wijn is fruitig en kruidig, licht en sappig. Maar hij is ook streng. Dat heeft te maken met de tannines. Die zorgen voor een stroef mondgevoel. En dat wordt versterkt door de stevige zuren, die de wijn tegelijk z’n frisheid geven. Brabants Rood 2017 rijpte ruim een jaar op Amerikaans eiken. Dat proef ik. De scherpe kantjes zijn door de houtrijping niet verdwenen. Een beetje extra zuurstof doet de wijn goed. Ik proef verder rood en vooral zwart fruit, kruiden en noten.

Vriendelijk

In mijn beleving is deze Brabants Rood 2017 (nog) op zoek naar balans. Een stukje kaas weet wel raad met de zuren. Het maakt deze wijn interessant voor bij een boek of voor de buis. Hij komt ook goed uit de verf bij paddenstoelen of een lekker stuk rosé gebraden rundvlees. De prijs van alle wijnen van Dassemus is vriendelijk. Dat maakt de drempel om ze te bestellen nog wat lager.

Proefnotitie 3


Wijn: Brabants Rood 2017
Domein: Wijngaard Dassemus
Druiven: cabernet cortis en rondo (e.a.)
Serveertemperatuur: 15-18°C
Alcohol: 11,5 %
Prijs: € 10,49

@Nederlandsewijngids.nl

Terug naar boven