Het online domein van de Nederlandse wijn
Zeeuwse wijnbouw Haag
Nieuws - 09 oktober 2025

Zeeuwse wijnbouwers maken indruk in Den Haag

Het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) organiseerde op 6 oktober een meeting met bestuurders. De bijeenkomst stond in het teken van de Week van ons Eten. Dat is de week waarin het helemaal draait om streekproducten. Het provinciebestuur van Zeeland stuurde de Zeeuwse Wijnambassadeurs naar Den Haag. Op kosten van de provincie verzorgden zij voor pakweg 250 bestuurders en stakeholders uit de foodsector proeverijen. Met resultaat.

Een maand geleden liet Hugo de Jonge blijken dat hij de Zeeuwse wijnbouwsector in het vizier heeft: “Zeeuwse mosselen, oesters, aardappelen en uien kennen we. Voeg daar maar Zeeuwse wijn aan toe.” Het bleef niet bij mooie woorden. De provincie gaf de wijnbouwers een fraai podium. “We willen jullie samenwerking graag extra in het zonnetje zetten en vinden het belangrijk om op landelijk niveau mee te geven dat we ook in Zeeland lekkere wijnen maken.”

Voedselrede

De bijeenkomst in Den Haag draaide om De Voedselrede. Onder deze noemer wil het ministerie elk jaar een event organiseren op de maandag van De Week van ons Eten, die dit jaar gehouden wordt van 4 tot en met 11 oktober. De allereerste Voedselrede werd uitgesproken door Tom Middendorp. Hij was Commandant der Strijdkrachten en is nu vooral bekend als ‘klimaatgeneraal’. Hij weet hoe kwetsbaar onze voedselzekerheid is in een wereld vol conflicten.

Enige wijnregio

Na de Voedselrede werden de aanwezigen getrakteerd op een netwerkborrel, een barbecue en proeverijen. De Zeeuwse wijnen speelden daarin een hoofdrol. “We waren de enige wijnregio”, vertellen ambassadeurs Peter Wielhouwer en Antoin Snoeck. “Dat zorgde voor drukte bij onze stand.” De bezoekers van het event reageerden enthousiast op de kwaliteit van de wijnen van Wijndomein De Boe, Wijndomein En Passant, Wijngoed Zilte Trots en Wijnhoeve De Kleine Schorre.

Sterk

“Het maakte niet uit of het ging om wijnen van klassieke of nieuwe druivenrassen. De frisheid, mineraliteit en prettige afdronk scoorden.” Onder de vlag van de Zeeuwse Wijnambassadeurs werken wijnproducenten uit de provincie samen. Dat benoemden bezoekers van de stand als een sterk punt. “Goed om je als sector zo te presenteren en samen de trots op je producten te laten zien.” Het resultaat is dat Peter en Antoin niet met lege handen naar huis gingen.

Goede relatie

“We verwachten begin volgend jaar een aantal delegaties vanuit het openbaar bestuur en kennisinstituten in Zeeland.” Dan gaat het onder andere over mogelijkheden om de wijnbouw te stimuleren. Dat stemt de twee wijnambassadeurs tevreden. “We kregen veel positieve reacties. De aanwezigen reageerden met verwondering op de kwaliteit van onze wijnen. De vervolgafspraken laten zien hoe belangrijk een goede relatie met de provincie is. Zichtbaarheid betaalt zich uit.”

Terug naar boven