Het online domein van de Nederlandse wijn
Perswijn Nederlandse wijnen
Nieuws - 24 juli 2023

Wat drie kritische proevers van Perswijn van Nederlandse wijnen vinden

“We zijn diep onder de indruk”, concludeert Lars Daniëls. Perswijn, het wijnmagazine voor liefhebbers en professionals, beoordeelde voor het zomernummer maar liefst 120 Nederlandse wijnen, vooral uit 2021. “Dat was niet het beste jaar voor Nederlandse wijn, maar ze zijn wel heel erg goed geslaagd.” Het klinkt alsof de proevers verrast zijn door de kwaliteit. De zomerproeverij wordt inmiddels een jaarlijkse traditie, die alwéér uitloopt op een lofzang. Nederland produceert zelfs wijnen die op de internationale schaal het predicaat topwijn verdienen.

Er is naar dit nummer uitgekeken. Perswijn is een gezaghebbend magazine. Het Nederlandse wijnwereldje hecht waarde aan dit oordeel. “Vorig jaar hebben we besloten om geen onderscheid meer te maken tussen nieuwe druiven en klassieke rassen“, laat adjunct-hoofdredacteur Lars Daniëls weten. “En we geven punten om de Nederlandse wijnen in een wereldwijde context te plaatsen. Dat verdienen ze, want zelfs de wijnen uit dat lastige jaar 2021 zijn dus verrassend goed.”

Onbekende domeinen

Het is om te  beginnen opmerkelijk dat Lars Daniëls en hoofdredacteur Ronald de Groot bekennen dat ze een aantal producenten nog niet kenden. “We kwamen oudgedienden tegen, maar er poppen ook domeinen op die we nog niet kenden”, aldus Ronald de Groot. Hij doelt op producenten als De Brabantse Wal in Ossendrecht, Hoog Beek & Royen in Zeist en Wijngaard Saalhof in Wognum. Deze domeinen maken toch al meer dan 10 jaar mooie wijnen. Die ‘onbekende’ domeinen wijzen op een verbreding van de kwaliteit.

Zuid-Limburg

Daarover repte Perswijn in 2022 al: “Nederland heeft tegenwoordig meer dan een handvol goede producenten. En niet alleen in Zuid-Limburg.” Ook wijngaarden uit Flevoland, Gelderland en Zeeland scoorden vorig jaar al veel punten. Daarom is het jammer dat Perswijn in een themanummer over Nederlandse wijn redactioneel alleen aandacht heeft voor Zuid-Limburg. Het nummer bevat naast de proefresultaten onder andere artikelen over de Apostelhoeve en het wijndorp Noorbeek. Niet zo gek, want Zuid-Limburg is natuurlijk wel de belangrijkste wijnregio van Nederland. Toch zie je in andere regio’s ook interessante ontwikkelingen. Die verdienen meer aandacht.

Stoute schoenen

Het is aan de Nederlandse wijnboeren om dat Perswijn onder de neus te wrijven. Er zijn meer ‘onbekende’ domeinen. Ook de kwaliteit van hun wijnen kan de proevers van Perswijn misschien verrassen. Daarvoor is wel nodig dat deze producenten in 2024 de stoute schoenen aantrekken en hun wijnen insturen. Geloof in je eigen product! Bij wijnkeuringen draait het in de regel vooral om de manier waarop een wijn is gemaakt. Deugt de kwaliteit van het product? Perswijn beoordeelt de wijnen óók en misschien wel vooral op smaak. Is de wijn lekker?

Punten

In hun commentaar gebruiken Lars en Ronald om de haverklap positieve kwalificaties als “gewoon heel erg lekker” en “heerlijk”. Die kunnen de wijnmakers in hun zak steken. Sinds vorig jaar vergelijken de proevers de Nederlandse wijnen niet meer met elkaar, maar met de internationale concurrentie. De puntennormering is voor Nederlandse wijnen dezelfde als voor buitenlandse wijnen. De meeste wijnen kregen een waardering van 14 of 14,5 punten (correct tot goed), maar er zijn steeds meer wijnen die 15 of 15,5 punten scoren. Dat zijn ronduit goede wijnen.

Zeer goede wijn

Een wijn die 16 punten scoort is een zeer goede wijn. Nogmaals: niet in vergelijking met andere Nederlandse wijnen, maar met de internationale concurrentie. De proeverij leverde 3 topwijnen op. Dat zijn de Riesling 2021 van de Apostelhoeve (Maastricht), de Pinot Gris 2022 van Domein De Wijngaardsberg (Ulestraten) en de mousserende Blanc de Noir van Wijngaard Raarberg (Maastricht). “Zuid-Limburg overtuigt”, benadrukt Perswijn. “Maar ook elders wordt heel goede, heerlijk drinkbare wijn gemaakt. Van de Betuwe, Twente en de Achterhoek, tot aan de Utrechtse Heuvelrug, Brabant, Flevoland en Schouwen-Duiveland.”

Prijzen

Naast de domeinen die uitgesproken topwijnen produceren, doen ook het Betuws Wijndomein (Erichem), Domein Holset (Lemiers), Hof van Twente (Bentelo), Kleine Schorre (Dreischor), MinZeven (Lelystad), Sint Martinus (Vijlen) en Wijngoed Thorn (Thorn) het ronduit goed. De overige domeinen maken zonder uitzondering simpelweg goede wijnen. “Het niveau is heel erg goed. Er zijn steeds minder wijnen die uitvallen, echt fouten hebben. Het algemene beeld is heel positief, met meer wijnen dan ooit die meekunnen met correcte tot goede en zelfs zeer goede wijnen op een internationale schaal (14-16 punten).” En in die vergelijking blijkt de prijs van Nederlandse wijnen ook best mee te vallen.

Klassiek en nieuw

Een belangrijke aanvulling: “Die goede wijnen worden gemaakt van allerlei variëteiten, klassieke en nieuwe.” Daarmee onderstrepen de proevers (Lars Daniëls, Ronald de Groot en Frank Jacobs) dat zij geen onderscheid meer maken tussen klassieke en nieuwe druivenrassen. En dat verschil in veel gevallen ook niet proeven. Ze komen met een paar verklaringen voor de toenemende kwaliteit van Nederlandse wijnen. “Je hebt echt oudere stokken nodig om goede wijnen te maken. Daar is dus nogal wat geduld voor nodig.” En met de leeftijd van de stokken neemt ook de kennis en ervaring van de wijnboeren toe.

Klimaatgrenzen

Er komt nog iets bij: “Door de klimaatveranderingen zijn de allerbeste wijngaarden van vroeger niet meer vanzelfsprekend de beste wijngaarden van de toekomst. Wijngaarden die vroeger te koel waren, zijn nu gunstiger gepositioneerd.” De klimaatgrenzen schuiven op. Het is nog niet zo lang geleden dat wijnbouw in Nederland een gedurfde onderneming was. Die tijd is voorbij. Nummer 5 van de 36e jaargang van Perswijn ligt vanaf vandaag in de winkel. Daarin lees je alle details over de jaarlijkse proeverij van Nederlandse wijnen.

Terug naar boven