Het online domein van de Nederlandse wijn
bubbels eigen bodem
Nieuws - 27 juni 2022

Perswijn ondersteboven van bubbels van eigen bodem

Lars Daniëls van Perswijn is onder de indruk van bubbels van eigen bodem. “Er worden in Nederland hele goede en steeds interessantere mousserende wijnen gemaakt. Niet alleen meer van chardonnay en pinot noir, maar ook van johanniter en andere nieuwe rassen.” Hij ziet dat een aantal domeinen zich in bubbels specialiseert. “Misschien staat dit soort bedrijven wel aan de basis van een heuse mousserende wijncultuur in Nederland, waar de wijnwereld straks met respect over praat. Wie zal het zeggen?”

De redacteur van Perswijn doet zijn uitspraken in een video-artikel van het wijnmagazine. Met de bijzondere aandacht voor bubbels van eigen bodem zoomt hij in op de proefnotities van pakweg 100 Nederlandse wijnen in het nieuwste nummer van Perswijn. “We proeven de Nederlandse wijnen met heel veel plezier en interesse, want het niveau neemt alleen maar toe. En dat is bij mousserende wijnen ook zo.”

Flevoland en Gelderland

Het is niet meer zo dat de goede wijnen alleen uit Limburg komen. En de bubbels worden ook niet meer alleen van klassieke rassen gemaakt. Ook van nieuwe druivenrassen. “Die lenen zich er allemaal prima voor, als je goed weet wat je doet”, volgens Daniëls. Dat illustreert hij met zijn selectie van mousserende wijnen. Ze komen van MinZeven uit Flevoland, Aan de Breede Beek uit Gelderland en De Wijngaardsberg, Domein Holset, Raarberg en Sint Martinus uit Limburg.

MinZeven

Het grootste compliment is voor de Bruut & Bruizend Brons 2019 van MinZeven uit Lelystad. Silvia Anthonj maakt haar prestigieuze bubbels op de zeebodem. Waar veel Nederlandse wijnboeren de 2e gisting op de fles nog uitbesteden aan een Duitse collega, doet zij alles in eigen huis. Ze maakt gebruik van drie nieuwe druivenrassen: hibernal, sauvignac en souvignier gris. Het oordeel van Daniëls is lovend: “Er zit kracht en diepgang in deze wijn.”  Hij noemt aroma’s van kweepeer, abrikoos, toast, hooi en bitter fruit. “Heel compleet en heel intens.”

Korter en duurzamer

Ondanks de hoge kwaliteit van de bubbels van eigen bodem meent Daniëls dat ze nooit kunnen concurreren met de prosecco’s uit Italië en cava’s uit Spanje. “Daarvoor is alles in Nederland veel te duur.” De Engelse bubbels zijn volgens hem een commercieel succes omdat ze dichtbij Londen worden gemaakt. “Daar zit veel geld.” Misschien gaat hij er toch al te makkelijk aan voorbij dat de Nederlandse consument best meer wil betalen voor een mousserende wijn uit de buurt. De weg naar de consument is veel korter. En de wijn dus duurzamer.

Terug naar boven