Het online domein van de Nederlandse wijn
BOB Schouwen-Duiveland
Nieuws - 31 oktober 2023

Waarom De Kleine Schorre zo blij is met de BOB Schouwen-Duiveland

Schouwen-Duiveland is de 9e wijnregio in Nederland die van de Europese Commissie het kwaliteitskeurmerk Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) ontvangt. “Eindelijk”, verzucht Johan van der Velde van De Kleine Schorre. “We zijn er een jaar of 5 mee bezig geweest.” Wijnmakers in de regio mogen voortaan de term BOB op het etiket mogen vermelden, als de productie van hun wijn tenminste aan de vastgestelde regels en voorwaarden voldoet. “Wij willen bij de top van Nederland horen. Dat willen we ook uitstralen. Straks kan iedereen zien dat onze wijn aan strenge kwaliteitsnormen voldoet.”

Een wijnregio komt alleen in aanmerking voor een BOB als het unieke terroir tot uitdrukking komt in een uniek smaakprofiel van de wijnen. Zeeland onderscheidt zich met een zonniger klimaat dan de rest van Nederland. De bodem van Schouwen-Duiveland is kalkrijke zavel. Dat is bijzonder, ook voor Zeeland. “Wij telen alleen witte druiven. Het temperatuur is hier door de invloeden van de zee ietsjes koeler”, aldus Johan. Hij meent dat het voor de teelt van blauwe druiven een graadje warmer moet zijn.

Auxerrois

Een druivenras dat in het unieke terroir van Schouwen-Duiveland goed uit de verf komt is auxerrois. “Als ik een Auxerrois van ons vergelijk met die van collega’s uit Zuid-Limburg dan is hij frisser en meer geconcentreerd van smaak. Die kenmerkende frisheid maakt onze wijnen erg lekker in combinatie met vis of schelpdieren uit onze regio. In Limburg is het iets warmer. Dat maakt een wijn wat vetter. Dat kan een voordeel zijn, maar bij vis is dat minder gewenst.” De Kleine Schorre kiest heel bewust voor het maken van wijnen die goed matchen met de zilte zaligheden.

Nieuwe druivenrassen

Het productdossier van de BOB Schouwen-Duiveland vermeldt 8 witte druivenrassen, waaronder 2 nieuwe druivenrassen: cabernet blanc en souvignier gris. “Ik heb daarvoor gekozen, omdat ik de afgelopen jaren veel gezien en geproefd heb van deze druiven”, legt Johan uit. “Het ziet er mooi uit in de wijngaard en qua wijnen kan het ons assortiment mooi aanvullen. Het maakt het plaatje compleet. Het draait uiteindelijk allemaal om de smaak van de wijn en of die past bij lokale producten.” Hij heeft inmiddels 1 hectare op het domein ingeruimd voor de cabernet blanc en souvignier gris.

Genieten

Johan weet nog niet precies wat hij met de nieuwe druivenrassen gaat doen. “Ga ik er aparte wijnen van maken of ga ik ze blenden? Voor sommigen is dat vloeken in de kerk, maar waarom niet? De smaak is leidend. Het gaat erom dat mensen enthousiast zijn over onze wijnen.” Hij heeft geen blauwe druiven aan het productdossier toegevoegd. “Ik doe dit werk nu samen met mijn vriendin Paula. We hebben een goed team van 6 mensen. Als het domein groter wordt dan 14 hectare moeten we werk gaan uitbesteden. Dat willen we niet. We genieten van het werk in de wijngaard.”

Dezelfde spelregels

Tot nu toe is De Kleine Schorre het enige wijndomein binnen de grenzen van de BOB Schouwen-Duiveland. Blijft dat zo? “Er komen af en toe wel eens geïnteresseerden langs om te kijken hoe wij het allemaal georganiseerd hebben, maar daar is nog niets concreets uitgekomen.” Johan vindt de toekenning van de BOB in dat kader wel belangrijk voor de toekomst. “Wij zijn toch een beetje de grondlegger van een nieuwe Europese wijnregio. Als er wijnproducenten bij komen, moeten ze net als wij voldoen aan de spelregels van de BOB Schouwen-Duiveland. Dat is belangrijk.”

Foto: www.picture-bar.com

Terug naar boven