Het online domein van de Nederlandse wijn
Marius van Stokkom
Nieuws - 19 maart 2024

Pionier en wijnmaker Marius van Stokkom overleden

Op donderdag 14 maart overleed Marius van Stokkom. Een tweede openhartoperatie werd hem fataal. Hij werd 78 jaar oud. Marius was een van de pioniers van de Nederlandse wijnbouw. Op een steenworp afstand van de natte Biesbosch begon hij in 1977 met zijn wijngaard De Linie. Het domein in Made werd een succes. Marius leverde als eerste wijnmaker uit Nederland een witte wijn voor de businessclass van de KLM. In 2019 deed hij een stapje terug. Rudy en Quirien Schellekens namen de wijngaard over, maar Marius bleef betrokken.

De wijnboer uit Made was geschoold in de land- en tuinbouw. Voordat hij in de wijnbouw stapte, werkte hij meer dan 25 jaar bij bierbrouwer Oranjeboom. Hij had een verbluffende kennis van voeding in het algemeen en wijn in het bijzonder. Marius koos voor de teelt van klassieke druivenrassen. “In de speciaal ontwikkelde hybride rassen geloof ik niet. Daar wordt je tong te hoekig van.” Hij was eigenwijs en ventileerde zijn ongezouten mening zonder schroom. “Hier en daar wat bot, maar altijd echt en oprecht”, aldus de familie.

Marius was trots op het terroir van zijn wijngaard. Door het open water in de buurt van het domein regent het in Made iets minder dan verder landinwaarts. Daar komt bij dat de grond arm en ijzerhoudend is. Dat doet denken aan condities die vergelijkbaar zijn met meer zuidelijke wijnstreken. Hij verloochende zijn afkomst niet. Z’n wijn rijpte in tanks waar ooit bier in werd bewaard. Bekende wijnschrijvers, zoals Gert Crum, Hubrecht Duijker en Harold Hamersma gaven Marius van Stokkom de erkenning die hij verdiende. Maar eigenlijk had hij die niet nodig: “De beste wijn komt uit mijn wijngaard!”

Terug naar boven