Het online domein van de Nederlandse wijn
Wijnroutes-nederlandse-wijn
Nieuws - 23 juli 2021

Met wijn lekker weg in eigen land

Klaar voor de zomer. Dat zijn de Nederlandse wijnboeren en toeristische organisaties.  Vooral in Gelderland, Limburg, Noord-Brabant en Overijssel lanceren ze in het kader van wijntoerisme allerlei culinaire en sportieve arrangementen. In 2020 kreeg de promotie van Nederlandse wijn een boost. Vakantiegangers ontdekten wijngaarden in alle provincies van het land. Beleven, proeven en kopen! Zo ging dat voorheen ook in Frankrijk en Italië. Nederlandse wijnboeren deden goede zaken. Dat was welkom, want de verkoop aan de horeca lag stil.

De actuele coronakaart zorgt ervoor dat veel Nederlanders ook in 2021 op het laatste moment toch weer voor een vakantie in eigen land kiezen. En daar is niks mis mee. In de zomer van 2020 hebben veel vakantiegangers Nederland herontdekt. Lekker weg in eigen land! Wijnboeren verwachten opnieuw veel aanloop. Wijn beleven is meer dan wijn drinken. Het opsnuiven van de sfeer in de wijngaard en het verhaal van de wijnboer doet iets met de smaak in je glas.   

Kortste weg

De combinatie van een ontspannen vakantie met het ontdekken, proeven, drinken en kopen van regionale wijnen is wijntoerisme. Heel voorzichtig komt dat in Nederland ook van de grond.   Spontaan en georganiseerd. Nederlandse wijnboeren hebben daar veel baat bij. Hun bedrijven zijn meestal klein. Naast het maken van de wijn moeten ze ook veel tijd en energie investeren in marketing en verkoop via de kortste weg. Niet de fruit- en de kaasboeren verkopen het grootste deel van hun producten direct aan de consument, maar de wijnboeren. Dat bleek uit cijfers van het CBS.

Rondleidingen en proeverijen

Nederland is een klein vakantieland, maar cultuur en landschap zijn in de 12 provincies heel verschillend. De ingrediënten voor wijntoerisme zijn volop aanwezig. Wijnboeren organiseren zelf rondleidingen en wijnproeverijen. Met name in de provincies Gelderland, Limburg, Noord-Brabant en Overijssel zetten ook toeristische organisaties hun beste beentje voor. Vakantiegangers in de Achterhoek en de omgeving van wijndorp Groesbeek hebben volop keuze uit culinaire fiets- en wandelroutes langs wijngaarden. Dat geldt ook voor West-Brabant en Zuid-Limburg. Er zijn ook allerlei initiatieven op lokaal niveau. Een voorbeeld is Proef de passie, een wijnproeftoer langs streekwijngaarden in de omgeving van Nijkerk.  

Terug naar boven