Het online domein van de Nederlandse wijn
Vernielingen vandalen Riesenberg
Nieuws - 20 januari 2022

Vandalen richten forse vernielingen aan op Wijndomein Riesenberg in Gronsveld

Wie doet zoiets?  In de loop van de dag vernielden een of meer vandalen de palen en draden bij de jonge druivenplanten op Wijndomein Riesenberg in Gronsveld. De schade is aanzienlijk. En de verslagenheid is groot. Maurice Warnier is een van de oprichters van het domein. Hij kan alleen maar gissen naar de motieven achter de vernielingen: “De inwoners van Gronsveld en De Heeg zijn er trots op dat de wijnbouw na lange tijd weer terug is. Ik ken geen mensen die kapot willen maken waar wij zoveel tijd en energie in gestopt hebben.”

Wijndomein Riesenberg bestaat uit twee wijngaarden. Pal naast elkaar. De totale oppervlakte is 0,8 hectare. En er staan 3.000 stokken. De vernielingen zijn aangericht op een stukje van het domein dat in het voorjaar van 2021 is aangeplant.

Foto’s

Om 14:00 uur vanmiddag stuurde de buurman van het domein een paar foto’s van de schade naar Maurice.  “Ik zag dat alles plat lag. Eerst dacht ik nog dat de schade was veroorzaakt door de wind. Maar even verderop zijn ook fruitkisten omgeduwd. Dit is geen toeval. Dit is het werk van vandalen. De boel is moedwillig kapot gemaakt.  Op klaarlichte dag.”. Maurice is teleurgesteld: “In no time gaat je werk naar de knoppen.” De schade aan de jonge druivenplanten lijkt mee te vallen. “Maar dat weten we pas zeker in het voorjaar.”

Aangifte

Morgen komen de eigenaren van het domein bij elkaar. “Dan overleggen we over onze vervolgstappen. Wat is handig? Natuurlijk komt dan ook de vraag aan de orde of we aangifte doen. Wij hopen dat omwonenden of voorbijgangers iets hebben gezien. Dan kunnen ze dat nu al bij ons melden.”  Het gaat de eigenaren niet om blaming and shaming. “We willen alleen maar informatie verzamelen, die we later eventueel aan de politie kunnen overhandigen.”

Hartverwarmend

Maurice is onder de indruk van de hartverwarmende reacties. “Mensen leven met ons mee en beloven een handje te helpen bij het herstel van de schade. Dat doet goed!”  Tips over de vernielingen kunnen doorgegeven worden via Messenger of per mail: info@riesenberg.nl. Dat is ook het adres waar mensen zich kunnen melden die op de een of andere manier bij willen dragen aan het herstel van de schade.

@Nederlandsewijngids.nl

Terug naar boven