Het online domein van de Nederlandse wijn
Cuvee texere
Nieuws - 19 juli 2020

Sint Martinus in de wijnspeciaalzaak

Een wijn die exclusief voor importeur Verbunt Verlinden is gemaakt, markeert een nieuwe stap in de positionering van Nederlandse wijn. Het gaat om de Cuvée Texere van Sint Martinus.  “Hiermee gaat een lang gekoesterde wens in vervulling,” aldus Peter van Houtert van Verbunt Verlinden bij de presentatie in Vijlen. Een Nederlandse wijn in de wijnspeciaalzaak! Stan Beurskens, de maker van de wijn, is ook een tevreden man: “Ik maak graag een wijn die uniek is. Dit is echt weer een heel andere stijl en het leuke aan deze wijn is de combinatie van nieuwe rassen johanniter en solaris met auxerrois en chardonnay.”


Verbunt Verlinden is een van de grootste leveranciers van zelfstandige wijnspeciaalzaken in Nederland. Het bedrijf werd in 1844 opgericht en in 2010 onderdeel van de Salentein Holding van Mijndert Pon. Met de wijnen van Bodegas Salentein zat er al een Nederlands tintje aan het assortiment van Verbunt en Verlinden, maar met de Cuvée Texere is een puur Nederlandse wijn onderdeel van het brede aanbod.

Exclusief

De naam van deze cuvée onderstreept dat de wijn exclusief voor Verbunt Verlinden is gemaakt. De betekenis van de Latijnse benaming Texere is ‘weven’. Dat is een subtiele verwijzing naar het verleden van Tilburg als textielstad. In deze stad begon het verhaal van Verbunt en Verlinden. “Wijn is ‘verweven’ met ons leven en brengt mensen samen.” Het is de bedoeling dat Sint Martinus na deze witte wijn ook exclusief voor Verbunt Verlinden een rode wijn maakt.

Toenemende vraag

“Er is steeds meer vraag vanuit de Nederlandse horeca naar Nederlandse wijnen.” Verbunt Verlinden ziet die vraag door de coronacrisis nog eens extra hard groeien. Maar de toenemende vraag heeft vooral te maken met de kwaliteit van Nederlandse wijnen. Naast Sint Martinus verkopen ook wijngaarden als de Apostelhoeve en Wijngoed Thorn een fors percentage van hun productie aan wijnimporteurs. Sommeliers nemen de Nederlandse wijnen serieus. Een impuls was de verschijning van het boek ‘Wijn en spijs uit NL’ van topsommelier Koen van der Plas.

Relatiebemiddeling

Daarom is het niet zo gek dat een van de grote leveranciers van de Nederlandse wijnwinkels nu met Sint Martinus een ‘eigen’ Nederlandse wijn maakt. Bas Hoogland, buurman en vriend van Beurskens, bracht de twee bij elkaar. Hij zat tussen 1980 en 1983 naast Van Houtert in de schoolbanken van de Hogere Hotelschool Maastricht en is de vrijwillige promotor van de wijnen van Sint Martinus. Hoogland is er maar wat trots op dat zijn ‘relatiebemiddeling’ zo’n mooie wijn heeft opgeleverd.

Wijnspeciaalzaken

De Cuvée Texere wordt breed uitgezet. Niet in de supermarkt, maar in de wijnspeciaalzaak. De wijn is gemaakt van de oude en vertrouwde druiven Auxerrois en Chardonnay en de nieuwe rassen Johanniter en Souvignier Gris. Tijdens de presentatie noemde Beurskens ook nog de Solaris, maar dat was waarschijnlijk een slip of the tongue. Het heeft in elk geval tot een blend geleid die zich leent voor allerlei wijn- en spijscombinaties: “Het is een blend die goed aansluit bij de wensen van de horeca en ook lekker is bij een stukje kaas.” De Cuvée Texere is in heel Nederland te koop in elke wijnspeciaalzaak van de Wijnkring. De prijs is € 19,95.

Terug naar boven