Het online domein van de Nederlandse wijn
Kloosterwijn Sint-Catharinadal
Nieuws - 13 september 2020

Het wonder van de kloosterwijn

De zusters van Sint-Catharinadal in Oosterhout verkochten in 5 dagen tijd maar liefst 20.000 flessen wijn. Met de hulp van de marketeers van Breda maakt mij blij. Het was nodig. Door corona ging een mooie deal om de kloosterwijn op grote hoogte te serveren niet door. De vliegmachines van de KLM bleven aan de grond. De heerlijke blend van Auxerrois, Pinot Blanc en Pinot Gris was niet nodig, want er waren geen passagiers. Maar het wonder is geschied. De flessen gingen toch nog als zoete broodjes over de toonbank.

In 2014 besloten de zusters wijn te gaan verbouwen om extra inkomsten voor het behoud van hun eeuwenoude klooster te verwerven. Er zijn ook kloosters die bier brouwen. Dat vonden de Norbertinessen niet zo matchen met een vrouwenklooster. Daar komt bij dat er in de verbouw van kloosterwijn een mooie verwijzing naar hun leven met God zit. Jezus zegt: “Ik ben de wijnstok, mijn Vader de wijngaardenier.” Wat wil je nog meer?

Wit en rosé

De wijnoogst in 2018 was al goed voor 20.000 flessen. In 2019 kwamen er 55.000 flessen tevoorschijn uit de bottelmachine. Een topjaar! De dames maken drie wijnen, twee witte en een rosé. Naast de blend produceren ze ook een klassieke chardonnay en een rosé van gramay en pinot noir. De reacties op de eerstelingen zijn positief. Domein Sint-Catharinadal heeft meteen een plekje veroverd tussen de producenten van kwaliteitswijnen. De kloosterwijn van 2018 is nu op, maar niet getreurd! Die van 2019 komt er heel snel aan.

Kleine markt

De afzet van Nederlandse wijn is nog wel een dingetje. Gelukkig zijn er steeds meer restaurants die Nederlandse wijnen op de kaart zetten. En ook in de slijterij en de supermarkt kom je vaker wijn van eigen bodem tegen. Toch lijkt de markt voor de hoeveelheid wijnen die geproduceerd worden in een topjaar nog aan de krappe kant. Het resultaat van de actie van Breda maakt mij blij geeft aan dat er met goede marketing een wereld te winnen is.

Geloof

Volgend jaar bestaat de orde van Norbertinessen 750 jaar. De zusters bewonen sinds 1647 Sint-Catharinadal in Oosterhout. De spectaculaire verkoopcijfers van de afgelopen dagen zorgen voor de nodige inkomsten om het prachtige complex te onderhouden. De zusters hebben sowieso geloof in de toekomst. Het domein van 8,5 ha wordt uitgebreid naar 11 ha. Er zijn nog 14 zusters, maar ze worden omringd door een leger van pakweg 120 vrijwilligers. Maar de zusters hebben nóg een geheim: “We worden geholpen, en dat is het werk van de Heilige Geest.”

Terug naar boven