Het online domein van de Nederlandse wijn
Euroblends wijngaard Zonnestraal
Nieuws - 20 augustus 2021

Wijngaard Zonnestraal maakt Euroblends met stevig Italiaans accent

De productie van Wijngaard Zonnestraal aan de rand van Nieuw-Loosdrecht gaat door. En dat is goed nieuws. De wijnen van 2020 zitten in de fles. Het zijn buitenbeentjes in de kleine wereld van de Nederlandse wijn. De rode en de witte Cuvée Prestige hebben een stevig Italiaans accent. Het zijn blends met 2 druiven van Wijngaard Zonnestraal en 1 druif van een wijngaard uit Loreto Aprutino in de Abruzzen, ergens halverwege de Italiaanse laars. De motivatie voor deze Euroblends? Meer volume.   

Op 6 februari 2021 overleed Alfred Visser. Hij werd 65 jaar. Alfred was de oprichter en eigenaar van de Hilversumse wijngaard Zonnestraal. Hij had 40 jaar in Canada gewoond toen hij weer terugkeerde naar zijn geboorteland. Tijdens de oversteek presenteerde de KLM hem op eenzame hoogte een Nederlandse wijn. Dat bracht hem op het idee om onder de Gooise zon een wijngaard aan te planten.

Kopers

In een hoekje van pakweg 1 hectare op het kollossale Landgoed Zonnestraal beleefde zijn wilde plan in 2014 een voorzichtige start. En in 2016 produceerde hij z’n eerste wijn. Doing what you love each day is what makes life worth living. De dokter van Alfred trok in 2020 aan de noodrem. Hij moest een stap terug doen. Dat deed pijn. “Het raakt me zo enorm dat ik niet oud word op deze wijngaard.” Het werk in de wijngaard ging door, dankzij de steun van een groep vrijwilligers. Intussen ging Alfred op zoek naar een of meer kopers voor zijn wijngaard. En die vond hij.

Open dag

Binnenkort treden de nieuwe eigenaren naar buiten. Op 11 en 12 september organiseren zij een open dag in de wijngaard. Iedereen is welkom! Zij schenken de rode en de witte Cuvée Prestige. En onder het genot van deze mooie wijnen delen zij hun toekomstplannen met Wijngaard Zonnestraal. De inhoud van de plannen blijft nog even geheim. Dat geldt niet voor de inhoud van de flessen. Nederlandsewijngids.nl kreeg deze week een voorproefje van de Euroblends. En dat beviel goed.

Verrassend

De rode Cuvée Prestige is een blend waarin pinot noir en merlot samen optrekken. Dat kom je niet vaak tegen. Een cabernet noir en pinot noir van eigen bodem krijgen gezelschap van een zuidelijke merlot. Dat levert een verrassende wijn op. De merlot domineert, maar je kunt niet om het sappige rode fruit van de pinot noir heen. Iets vergelijkbaars gebeurt er in de witte Cuvée Prestige. Daarin kom je als eerste een exotische chardonnay uit een warm en zonnig Italië tegen. En dankzij de mooie zuren van de johanniter en solaris drink je toch een frisse en plezierig strakke wijn. Ik ben benieuwd of de Euroblends van Wijngaard Zonnestraal een blijvertje zijn…

@Nederlandsewijngids.nl

Terug naar boven