AgriMedia organiseert op vrijdag 16 mei in Maastricht het 2e Limburgs Wijncongres. Het evenement is een initiatief van de Stichting Promotie Limburgse wijnen en de Kamer van Koophandel Limburg. “De naam is Limburgs Wijnbouwcongres, maar het is gewoon een landelijk feestje aan het worden”, vertelt dagvoorzitter Jules Odekerken. Het congres staat in het teken van de nieuwe fase waarin de sector is beland. “Pakweg 10 jaar geleden moesten we alles uit de kast halen om onze wijnen aan de man te brengen. Die fase zijn we voorbij. Nu zie je steeds meer andere boeren ook naar de wijnbouw kijken.”
Het 1e Limburgs Wijncongres werd vorig jaar in Hasselt (België) gehouden. Nu vindt het evenement plaats op Nederlandse bodem. De doelstelling is om wijnboeren uit Belgisch en Nederlands Limburg bij elkaar te brengen en kennis te delen. Die grensoverschrijdende uitwisseling blijkt de moeite waard. “De Belgische overheid ondersteunt de wijnbouw met kennisinstituten. Daarin lopen de Belgen voor.” Omgekeerd kijken de zuiderburen een beetje jaloers naar de Nederlandse infrastructuur rond wijntoerisme. “Daarom is die uitwisseling zo belangrijk.”
Toch niet uitverkocht
De organisatie mikt vooral op de komst van wijnboeren. “Maar ook mensen uit de horeca en de hoek van het wijntoerisme zijn van harte welkom.” In een bomvol programma delen sprekers uit België en Nederland hun kennis over wijnbouw, vinificatie en wijntoerisme. Op de lijst staan onder andere Stan Beurskens, Vicky Corbeels, Peter Klosse en Kees van Leeuwen. Het concept slaat aan. Twee weken gelden was het congres al uitverkocht. Nu zijn er toch weer kaarten beschikbaar. “We hebben de grootste zaal kunnen krijgen, dus er zijn weer volop tickets beschikbaar.”
Klimaat
Het programma helpt wijnboeren om stappen vooruit te zetten. Het voorziet in veel aandacht voor wijnbouw en klimaat en het gebruik van duurzame technieken. Vicky Corbeels is een autoriteit op het gebied van wijn. Ze specialiseerde zich in het ondersteunen van domeinen in het bereiken van duurzaamheidsdoelen en winstoptimalisatie. Patrick Nijs spreekt over ‘Regeneratief denken als basis voor kwaliteitswijn’. Het bedrijfsmodel van veel wijnboeren in Nederland draait niet alleen om het produceren van (duurzame) wijn, maar ook om beleving. Daarvoor komen mensen naar de wijngaard.
Beleving in de wijngaard
Daarom pakt het wijnbouwcongres dat op. “De meeste wijnboeren raken hun wijnen makkelijk kwijt. Het grootste deel van de verkoop in België en Nederland doen zij zelf”, volgens Jules Odekerken. “Dat is bedrijfseconomisch het meest interessant, want dan raak je geen marge kwijt aan handelaren.” Hoe krijg je de consument in de wijngaard? Diverse sprekers delen hun kennis over de aantrekkingskracht van de wijngaard als decor van wijnbeleving. Camille Oostwegel sr. vertelt over het bouwen van een aantrekkelijk imago. Rond het congres verzorgt Maurice Warnier van Urban Winery Maastricht side events als plaatje bij deze verhalen.
Verbreding
Belgisch en Nederlands Limburg zijn voor de wijnproductie in beide landen belangrijke regio’s. Dat verklaart de totstandkoming van een ‘Limburgs Wijnbouwcongres’. Nu AgriMedia als uitgever van het vakblad Wijn & Wijngaard een belangrijke rol speelt in de organisatie, lijkt er toch verbreding op te treden. “Kijk naar de deelnemers aan het congres. Ze komen overal vandaan. Dat is ook goed. Mensen die met dezelfde dingen bezig zijn, vinden het leuk om elkaar te ontmoeten en te spreken.” Dat netwerken zal tijdens de lunch en de borrel moeten gebeuren.
Het congres vindt plaats in hotel Van der Valk in Maastricht. Het programma duurt van 9:30 tot 16:00 uur. Tussendoor is er een lunchbuffet. De proeverij en netwerkborrel na afloop van het programma staat gepland van 16:00 tot 17:00 uur. Tickets zijn online te bestellen. Met de code NLWijnGidsactie ontvangen bezoekers van deze website € 20,00 korting op een ticket.
- 26 april 2025Domein Aldenborgh in de Limburgse heuvels staat te koop
- 22 april 2025Karige oogst bezorgt handel in Nederlandse wijn spannend 2025
- 25 maart 2025Apostelhoeve exporteert tintelend frisse wijnen naar warm Italië
- 21 maart 2025Nederlandse wijnproductie over 2024 keldert door extreem weer
- 26 februari 2025Aandelen in Nederlandse wijn voor uitbreiding Reestlandhoeve