Het online domein van de Nederlandse wijn
Einde wijnhoeve Middeldorp
Nieuws - 09 april 2024

Het avontuur van Wijnhoeve Middeldorp stopt

Er komt een eind aan de activiteiten van Wijnhoeve Middeldorp in het buurtschap Appel, ergens tussen Barneveld en Nijkerk. Dat is geen vrijwillige keuze. Familieomstandigheden noodzaken de eigenaren een punt te zetten achter de wijngaard. “Helaas kunnen wij dit mooie avontuur niet voortzetten. Maar de passie voor Nederlandse wijn blijft.” Het avontuur begon in 2017 met de aanplant van een wijngaard van 1 hectare door Ties van Dijk en zijn zoon Roelof. Hun wijnen vielen van meet af aan in de prijzen.

Buurman Henk Breugem van wijngaard Aan de Breede Beek hielp het duo op weg. Al snel stapten Ties en Roelof voorzichtig uit de schaduw van hun leermeester. “Misschien komt er ooit wel eens een mooie wijn, gemaakt van beide Nijkerkse wijngaarden”, droomde Ties. Wijnhoeve Middeldorp koos ervoor om alles in eigen hand te houden, van het beheer van de wijngaard tot en met het bottelen. “We hebben de oude gierkelder van de hoeve laten schoonmaken en er een wijnkelder van gemaakt met een gewelvenplafond.”

Hygiëne

Ties is een gepensioneerde tandarts. Dat zie je terug in de wijnkelder. Hij hecht aan hygiëne. De kelder ziet eruit alsof er een witte tornado doorheen is gegaan.  Het hele domein ziet er overigens keurig uit. Naast het woonhuis staat een grote schuur, waarin naast het proeflokaal ook de wijnmakerij is ondergebracht. Het perceel staat al sinds mensenheugenis bekend als Middeldorp. Naar een naam voor het domein hoefden Ties en Roelof dus niet lang te zoeken. Elk jaar nestelen er kerk- en steenuilen op de hoeve. Ook een beeldmerk was daarom snel gevonden.

Verkoop

Wijnhoeve Middeldorp is een bescheiden en veelbelovend domein. De Cabernet Cantor Barrique 2021, ook bekend als Magisch Rood van Eigen Bodem, sleepte bij de laatste Wijnkeuring van de Lage Landen een gouden medaille in de wacht. Dat zou je misschien wel kunnen zien als de kroon op het werk van de wijnmakers. De beëindiging van Wijnhoeve Middeldorp is een verlies. De wijnvoorraad, de tanks, de pers en machines gaan in de verkoop. “Misschien kan dit voor een beginnende of uitbreidende wijngaard interessant zijn.”

Terug naar boven