Het is weer zover. De wijnboeren die hun domein willen uitbreiden, planten in deze periode van het jaar nieuwe stokken aan. Domein Zavel in Tegelen bijt het spits af met een eerste serieuze aanplant. Deze week gingen er bijna 6000 wijnstokken de Limburgse bodem in. “Wij werken alleen met klassieke druivenrassen”, benadrukt Joni Sloesen. Hij somt een aantal bekende klassiekers op, zoals chardonnay, pinot gris en riesling. In één adem noemt hij ook syrah. “Nee, dat is geen grap, wij hebben syrah aangeplant. Ik zie ‘m hier wel rijp worden. Het is een mooie druif, helemaal mijn stijl.”
Domein Zavel is de eerste wijngaard in Nederland met syrah. Het is een druif die je in Europa vooral tegenkomt in het zuidoosten van Frankrijk. Hij komt goed uit de verf op een bodem die niet al te vruchtbaar is. “De bodem bestaat hier in de omgeving van Venlo vooral uit zand.” Maar deze druif heeft een warm en droog klimaat nodig. Met veel zon. “Het is hier een warm stukje Nederland. Ik zie ‘m hier in goede jaren wel rijp worden. Collega’s in de Elzas en in Duitsland kijken ook naar dit soort druivenrassen. Dat heeft natuurlijk alles te maken met klimaatverandering en opwarming van de aarde.”
Eigenzinnig
En als de syrah niet rijp wordt? “Dan maken we er een mooie rosé van. Daar is hij ook uitermate geschikt voor.” Arno Janssen en Joni Sloesen van Domein Zavel zijn niet voor één gat te vangen. Ze maken tot op dit moment vooral wijn van druiven die ze inkopen in Duitsland. “Dat is nu ons verdienmodel en daar gaan we ook mee door.” Wijn maken doen ze op hun eigen manier, een beetje eigenzinnig. “Wij filteren niet en wij klaren niet. Verder voegen wij minimaal sulfiet toe. En dat met klassieke druivenrassen. Op enkele uitzonderingen na doet niemand dat in Nederland.”
Wijnmaker en wijnboer
Voor de aardigheid hadden ze eerder al 300 stokken riesling aangeplant. Nu zetten ze met de aanplant van 1 hectare een nieuwe stap. “Dit is het serieuze werk”, vindt Joni. Het blijft niet bij deze hectare. “Het is de bedoeling dat we de komende jaren verder doorgroeien. Ik weet niet of dat er volgend jaar al in zit, maar de jaren daarna wel.” De droom van de mannen was om naast wijnmaker ook wijnboer te zijn. Met deze aanplant gaat die droom in vervulling. “Hier keken we al heel lang naar uit. Het is spannend, maar ook ontzettend leuk.”
Duurzaam
De twee leggen de lat hoog. Domein Zavel wil eerlijke en pure wijnen maken, met een duidelijke link naar het terroir. Daarvoor gebruiken Arno en Joni biodynamisch geteelde druiven. Duurzaamheid staat voorop. “Het gaat ons om zo kort mogelijke lijnen tussen producent en consument, wijnen van dicht bij huis.” Daar gaat de nieuwe aanplant bij helpen. “We hebben in Limburg veel schade door de vorst, maar de nieuwe aanplant heeft daar gelukkig nog geen last van. De eerste knoppen komen nu tevoorschijn. In de komende weken lopen ze langzaamaan verder uit.”
- 01 september 2024Wijnkeuring van de Lage Landen bewijst dat het bruist in Nederland
- 31 augustus 2024Welke Nederlandse wijnen beoordeelden Duitse keurmeesters?
- 30 augustus 2024Nederlandse Streekwijnen neemt De Nederlandse Wijnwinkel over
- 27 augustus 2024Janna Rijpma in de race voor titel Wijnvrouw van het Jaar
- 17 augustus 2024Wijndomein d’Hunes is bourgondische pleisterplaats bomvol traditie