Het online domein van de Nederlandse wijn
Wijnrestaurant op Land

Wat gastheer Ruud Verstegen blij en trots maakt

Culinair genieten. In de open lucht en verstopt tussen de Limburgse heuvels. Dat kan van 26 juli tot en met 20 augustus in Wijnrestaurant op het Land. Het pop-uprestaurant staat op Landgoed Overst in Voerendaal, tussen de fruitbomen en wijnranken. Trotse eigenaar van het landgoed is wijnboer Ruud Verstegen. Dit is de 4e editie van Wijnrestaurant op het Land en alweer de 2e op zijn domein. “Dat wil niet zeggen dat ze volgend jaar weer terugkomen”, lacht gastheer Ruud. “Ik werk al heel lang en heel plezierig samen met Anneline Doelen, een van de organisatoren. Dan is het ook een kwestie van gunnen.”

Het is niet zo gek dat Anneline Doelen van wijnrestaurant Mes Amis en Frenk Theuns voor deze locatie kozen. “Het is een ideale locatie. De boer aan de overkant van het domein heeft in het voorjaar al een strook gras ingezaaid, zodat het al wat langer ligt. Die strook gebruiken we als parkeerterrein. Vandaar hoef je alleen het landweggetje maar over te steken en je zit in het restaurant.” Op een steenworp afstand ligt het vriendelijke dorpje Winthage. “Zo’n rustig dorp is niet gemaakt voor veel verkeer. Daarom hebben we in overleg met de inwoners en de gemeente een andere aanrijroute gemaakt. Vanuit Voerendaal.”

Vergunningen

Ruud is blij dat het pop-uprestaurant na de editie van vorig jaar nu opnieuw naast zijn wijngaard staat. “Het was vorig jaar een bijzondere editie, vlak na alle beperkingen door corona. In no time is alles toen geregeld.” Nu was er meer tijd. En dat was maar goed ook. “Het krijgen van de benodigde vergunningen is tegenwoordig wel een dingetje.” Maar hij hoefde niet lang na te denken. “Vorig jaar was iedereen enthousiast. Er kwamen geen bezwaren tegen de vergunning en ook geen klachten. Na 23:00 uur ’s avonds is het stil. Dan is alleen de schoonmaakploeg nog aan het poetsen.”

Wijnen uit de streek

Gasten van Wijnrestaurant op het Land beleven een culinair feestje. Daarbij zijn de wijnen uit de streek het uitgangspunt. De koks onder leiding van Patriek Doelen maken daar verfijnde gerechten bij. Je zou de wijnen van Landgoed Overst de huiswijnen van het pop-uprestaurant kunnen noemen. Daar is Ruud blij mee. “Dit culinaire event levert ons veel exposure op. We bereiken een groot publiek met onze wijnen. Voor veel mensen is het een eerste kennismaking met Landgoed Overst. Het lukt mij normaal gesproken niet om in één keer zoveel mensen te verrassen met onze wijnen.”

Arrangementen

Maar hij realiseert zich verdraaid goed dat niet alleen zijn wijnen geschonken kunnen worden. “Als we willen dat dit unieke concept nog een poosje blijft bestaan, moeten het brede aanbod aan Limburgse wijnen geschonken worden. Nu staan er volgens mij 50 op de kaart. Onze wijnen zijn per glas te bestellen. Dat is voor alle wijnen niet te doen, want Annaline werkt met veel tijdelijke medewerkers die geen uitgebreide horeca-ervaring hebben.” Wijnrestaurant op het Land heeft voor de gasten een uitgebreide serie arrangementen samengesteld, inclusief excursies en ontmoetingen met wijnboeren.

Proef op de som

De gasten kijken vanaf hun tafel uit over de Limburgse heuvels met aan de ene kant een hoogstamboomgaard en aan de andere de wijngaard van Landgoed Overst. Overdag kunnen ze wijnboer Ruud zien ploeteren op zijn domein. Hij kan erom lachen. “Haha, ja dat kan.” Ruud is trots op zijn werk en op de sector. “De wijnbouwsector wordt volwassener. Bestaande bedrijven breiden uit en nieuwe bedrijven starten met serieuze plannen. Als je Nederlandse wijnen op kwaliteit vergelijkt met buitenlandse wijnen zijn ze niet meer te duur. Die tijd ligt achter ons.” Neem de proef op de som. Een mooiere gelegenheid dan Wijnrestaurant op het Land is er niet.

Terug naar boven