Een krijsende zilvermeeuw scheert over de dijk langs het Groninger Land. Op het wad is volop voedsel te vinden, maar deze schreeuwlelijk nestelt op het vasteland. Daar is ook genoeg te halen. Mensen dumpen overal hun afval. Even voorbij Pieterburen heeft de zilvermeeuw een plekje gevonden bij Groot Maarslag, een onbetekenend gehucht in het hoge noorden van Groningen. Het is een plek om van de rust en stilte te genieten. Op de wierde staat een wijngaard. En geloof het of niet, de druiven doen het goed op de zilte bodem. Deze Solaris 2020 van Hof van ’t Hogeland is ervan gemaakt.
Elma Middel legde de wijngaard in 2013 aan. Er staan 800 stokken johanniter en 1300 solaris in de gaard op de wierde, een woonheuvel van honderden jaren oud. Door de eeuwen heen werd de wierde steeds verder opgehoogd met mest en slib, inclusief schelpen. Zo ontstond er gaandeweg een kalkrijke en vruchtbare bodem. Groot Maarslag ligt op minder dan 10 kilometer van de Waddenkust. De zilte zeewind föhnt de druiven op de hoge wierde na een buitje razendsnel weer droog. Zo krijgen nare schimmels geen kans. Een wijnvriendelijk terroir!
Biologisch
Op veel Groninger wierden staan middeleeuwse kerkjes. Het zijn markante landschapselementen. Op de wierde Groot Maarslag heeft nooit een kerkje gestaan. Maar er staat nu wel een wijngaard. Elma doet het meeste werk tussen de wijnstokken zelf. Haar aanpak is biologischer dan biologisch. De wijnboerin gebruikt geen bestrijdingsmiddelen. De stokken gedijen bij die aanpak. De opbrengst is groot. Elma produceert 2 flessen per stok. Ze oogst misschien wel iets eerder dan andere wijnboeren zouden doen. Dat pakt voor de solaris goed uit. Het voorkomt dat de wijn log en zwaar wordt.
Single
De Solaris 2020 zit in een witte fles. Daardoor valt meteen de lichte kleur op. Het is een fletse maar kraakheldere groengele kleur. In 2018 maakte Elma een Solaris, gerijpt op barriques. Dat is niet voor herhaling vatbaar. “Mijn Solaris onderscheidt zich juist door de pure aroma’s en de smaak”, vindt ze. En de solaris gaat ook niet samen met de johanniter in de fles. Dat was bij de start van de wijngaard wel het plan, maar er zijn simpelweg niet genoeg druiven voor. Beide druiven komen als single het best uit de verf. Zodra de Solaris 2020 opengaat snuif ik de stuivende aroma’s op.
Ziltig en een tikkie zwoel
Ik ruik tropische geuren, abrikoos en veel citrus. En ook wat groene kruiden. In de mond is het een droge, maar niet superstrakke wijn. Hij is een tikkie zwoel. Met een restzoetje. Ik proef in het tropisch fruit ook ananas, grapefruit en meloen. De Solaris 2020 heeft een klein bittertje, een ziltige ondertoon en een mooie afdronk. Een knappe wijn om tussendoor van te genieten. Met een stukje zachte kaas. Of tijdens een diner met schaal en schelpdieren of asperges. Drink ‘m met je ogen dicht en je gelooft niet dat deze wijn uit Groningen komt! De fles is natuurlijk te bestellen bij Nederlandse Streekwijnen.
Wijn: Solaris 2020
Domein: Hof van ‘t Hogeland
Druif: solaris
Alcohol: 12,5%
Prijs: € 18,95
- 11 september 2024Hoe de primeur van een potentiële krachtpatser smaakt
- 04 september 2024Waarom deze bejaarde witte wijn nog kaarsrecht overeind staat
- 28 augustus 2024Wat de blush van Domein Steenberg niet roze maar oranje maakt
- 22 augustus 2024Hoe deze Rosé bewijst dat een ritje naar Ruinen loont
- 14 augustus 2024Waarom deze rosé uit 2020 een grensgevalletje is