Het online domein van de Nederlandse wijn
Serveertemperatuur

De kolder van het serveren op kamertemperatuur

Een rode wijn serveer je op kamertemperatuur. Tenminste, dat advies lees je nogal eens op het etiket of in een proefnotitie van een rode wijn. Het is kolder! Dat advies stamt uit het midden van de vorige eeuw, toen we nog met een dikke trui in de huiskamer zaten (en daar is ook nu niks mis mee!). Zonder centrale verwarming en zonder houtkachel. Er bestaat geen rode wijn die ervan opknapt als je ‘m boven de 18°C serveert. Helaas is de serveertemperatuur van wijn vaak te hoog. Dat saboteert de smaak.

De temperatuur van een wijn kun je goed regelen. In de zomer ben je echt niet veroordeeld tot een witte wijn of een rosé. Een krachtige Cabernet Sauvignon of Regent kan prima. Zorg er dan wel voor dat de temperatuur ergens tussen de 16°C en 18°C schommelt. Dat bereik je bijvoorbeeld door de wijn in een kelder(kast) te bewaren. Lichte en fruitige rode wijnen vinden het daar soms zelfs nog te warm!

In de koelkast

Een lichte en fruitige rode wijn kun je serveren op 12°C tot 15°C. Daarbij kun je denken aan een Beaujolais, maar bijvoorbeeld ook aan een Frühburgunder of Pinot Noir zonder houtopvoeding. Probeer het eens uit met een Frühburgunder van Wijngoed Thorn. Heerlijk! Er zijn heel simpele manieren om de serveertemperatuur naar beneden te brengen. Zet de wijn een uurtje voordat je hem drinkt in de koelkast. Dan loopt de temperatuur terug van 22°C naar 15°C. Een kwartiertje in een emmer met ijsblokjes geeft hetzelfde resultaat. Controleer het effect even met een wijnthermometer.

Fris en strak

Door met de serveertemperatuur te spelen kun je de smaak van de wijn beïnvloeden. Serveer je de wijn kouder, dan is hij in de mond frisser en strakker. Serveer je hem warmer, dan smaakt hij voller en zachter. Dat verklaart waarom je een frisse en fruitige witte wijn serveert op 9°C tot 11°C. Dat is de temperatuur waarop zijn karakteristieke eigenschappen het meest tot z’n recht komen. Bewaar hem in de koelkast en haal hem daar 15 minuten voor gebruik uit. Een volle witte wijn serveer je op 12°C tot 15°C. Dat betekent dat je hem 30 minuten voor gebruik uit de koelkast moet halen. En bubbels? Die kun je meteen uit de koelkast inschenken. Een kind kan de was doen.

Terug naar boven