Het online domein van de Nederlandse wijn
Wijnprovincie Gelderland

Is Gelderland de belangrijkste wijnprovincie?

De resultaten van de Wijnkeuring van de Lage Landen zetten ons op het verkeerde been. Niet Gelderland is de belangrijkste wijnprovincie van Nederland. Dat is nog steeds Limburg. Toch zonden de wijngaardeniers uit Gelderland 80 wijnen in voor de keuring. De collega’s uit Limburg bleven steken op 65. Diederik Beker en Henk Breugem uit Gelderland werden uitgeroepen tot beste wijngaardenier van 2020. Daar stond maar één wijngaardenier uit Limburg naast: Stan Beurskens.

Gelderland ging er met de meeste medailles vandoor. Daar probeerde Beurskens met maar liefst 25 medailles nog een stokje voor te steken. Tevergeefs. Limburg slaagde er wel in de meeste ereprijzen, voor de beste wijnen per categorie, mee naar het diepe zuiden te nemen.

Internationaal niveau

Limburg is nog steeds de belangrijkste wijnprovincie van Nederland. Een aantal grote en vooraanstaande wijngaarden uit de provincie lieten de Wijnkeuring van de Lage Landen aan zich voorbijgaan. Het zijn wijngaarden die vooral werken met klassieke druivenrassen, zoals chardonnay en pinot noir. De grootste en bekendste zijn de Apostelhoeve en Wijngoed Thorn. Deze wijngaarden meten zich met de concurrentie op internationaal niveau. Daarnaast deden ook gerenommeerde Limburgse bedrijven die gespecialiseerd  zijn in het maken van mousserende wijnen niet mee, zoals Domein Holset.

Terug naar boven