De wijnstokken van Geert Horlings groeien op de zeebodem, pakweg 4 meter beneden de zeespiegel. Kan dat mooie wijnen opleveren? Soms liggen de wijngaarden in Flevoland zelfs nog lager dan Wijngoed Wilgenhorst aan de rand van Zeewolde. Silvia Anthonj verkoopt haar bubbels uit Lelystad onder de naam Min Zeven. Is de zeeklei in de polder dan misschien toch een goede bodem voor de wijnstokken? Het antwoord proef ik vandaag in de Wit Barrique 2020 van Wijngoed Wilgenhorst…
In de Bordeaux vind je niet minder dan 17 verschillende bodems. Dat ontdekte de universiteit van de wijnregio. Tussen die 17 zitten ook bodems van zware klei. Daar bestaat alleen de toplaag uit een beetje kiezel en zand. De wijnstokken gaan daar snel doorheen. Die wortelen veel dieper. En juist op deze kleibodem telen Franse wijnboeren de druiven voor hun beste wijnen, zoals Chateau Margaux en Chateau Pétrus. Hun wijnstokken groeien echter niet beneden de zeespiegel, maar erboven.
Liefhebbers
Er kunnen dus ook fraaie wijnen gemaakt worden op een kleibodem. Geert Horlings probeert dat sinds 2014. Toen gingen de eerste 900 wijnstokken de bodem in. Dat was een paar jaar later goed voor een opbrengst van 700 flessen. Inmiddels staan er meer dan 4000 wijnstokken en is de opbrengst 4500 flessen. Iedereen is welkom op het wijngoed in Zeewolde, want Geert wil laten zien wat hij doet. “Het mooiste is als je een kring van liefhebbers om je heen weet te verzamelen. Dat zijn de beste ambassadeurs. De ervaringen die zij delen, trekken weer nieuwe mensen.”
Stevig stempel
De wijnen van de zeebodem staan inmiddels op de kaart bij diverse restaurants. Dat maakt mij nieuwsgierig naar deze Wit Barrique 2020. De wijn is gemaakt van de nieuwe druivenrassen souvignier gris en johanniter. Hij rijpte 12 maanden op nieuw Frans eiken. Dat nieuwe hout kon dus een stevig stempel drukken op de aroma’s van de wijn. De Wit Barrique is een aromatische wijn. Hij heeft een mooie goudgele kleur. Ik ruik vooral appel en ook wat perzik. En een klein beetje citrus. Natuurlijk dwarrelen er ook wat vanilletonen naar boven.
Sinaasappel en ananas
In de mond komen wat meer tropische aroma’s om de hoek kijken. Ik proef sinaasappel en ook ananas. In de verte bespeur ik een beetje honing. De wijn is een tikkie olie-achtig en heeft een aanwezig bittertje. Hij is vol en zacht, maar tegelijk ook fris en fruitig. De afdronk is van een gemiddelde lengte en zou ietsjes meer fruit mogen hebben. Dit is een wijn die in z’n eentje goed uit de verf komt, maar ook met plezier samen oploopt met tapas of een zomerse ovenschotel. Een lekkere wijn om voor diverse gelegenheden in te slaan.
Wijn: Wit Barrique 2020
Domein: Wijngoed Wilgenhorst
Druif: souvignier gris en johanniter
Serveertemperatuur: 8-10°C
Alcohol: 12%
Prijs: € 20,99 (2021)
- 11 september 2024Hoe de primeur van een potentiële krachtpatser smaakt
- 04 september 2024Waarom deze bejaarde witte wijn nog kaarsrecht overeind staat
- 28 augustus 2024Wat de blush van Domein Steenberg niet roze maar oranje maakt
- 22 augustus 2024Hoe deze Rosé bewijst dat een ritje naar Ruinen loont
- 14 augustus 2024Waarom deze rosé uit 2020 een grensgevalletje is