Het online domein van de Nederlandse wijn
Rosé Wijngoed Wolf

Wat er zo sprookjesachtig is aan deze Rosé 2021

Deze Rosé 2021 heeft iets van een sprookje. De weg waaraan de wijngaard ligt, was in lang vervlogen tijden waarschijnlijk een van de weinige begaanbare paden door het bos. Er was eens een meisje dat over dit pad naar haar grootmoeder wandelde. Haar naam was Roodkapje. Onderweg kwam ze een wolf tegen. Dat was niet zo bijzonder, want hij was toen een bekende verschijning in deze streek. Eeuwen later vertoonde hij zich weer, op 23 maart 2023. “Eerst dachten we aan een vos, maar dat bleek het niet te zijn. We konden het dier tot op zo’n 10 meter naderen. Het was absoluut zeker een wolf”, vertelt Maarten van Rooij.

Het oude bospad is nu een mooie weg, ergens tussen Sint-Michielsgestel en ’s-Hertogenbosch. Ooit doopten de Brabanders het Wolfsdreef. Op nummer 1 vind je het wijndomein van Laura den Hollander en Bas Klerx. Daar was Maarten op de 23e maart naar onderweg. “Het dier was klein. Ik denk dat het om een welp ging. Het leek of hij zoekende was. En er ging helemaal niets beangstigends van uit.” Hij had alle tijd om het beest met zijn mobieltje te filmen. En Laura en Bas? In 2016 noemden zij hun domein Wijngoed Wolf. “Voor mij was de cirkel rond”, zegt Maarten.

Samenwerken

De wijngaard heeft een bijzonder terroir. Hij ligt op een eeuwenoude bolle akker. Door de jaren heen vormde zich een grondlaag van humus, leem en verschillende soorten zand. Het klimaat beneden de grote rivieren is wat zachter dan in de rest van het land. In de regio van Wijngoed Wolf schijnt de zon bovendien wat vaker en valt er wat minder regen. Daar worden de klassieke en nieuwe druivenrassen van Laura en Bas wel vrolijk van. Laura en Bas telen hun druiven biodynamisch. Dat betekent simpelweg dat ze zoveel als maar mogelijk is samenwerken met de natuur. Dat zie terug in deze Rosé 2021.

Spontane vergisting

Voor de vergisting van de druiven voegen Laura en Bas geen gist ‘uit de fabriek’. De druiven vergisten spontaan. Met inheemse gisten. Daardoor komt de gisting langzamer op gang en verloopt hij ook trager. Op die manier geeft hij de wijn meer kleur mee. Dat zie je meteen. De Rosé 2021 is intens van kleur, oranjerood.  Ik ruik frisse aroma’s op van rood fruit. In de verte snuif ik een vleugje citrus en wat aardse tonen op. Het mondgevoel is sappig en vol fruitig. Dat is te danken aan de spontane vergisting, die ook voor meer karakter en diepgang zorgt.

Karakter

Naast aroma’s die ik associeer met aardbei, framboos en kersen, proef ik ook wat honing. De spontane vergisting zorgt voor meer karakter. Op de achtergrond zit een klein pepertje en verstoppen zich zelfs hints van tabak. Een subtiel bittertje vergezelt het rode fruit in de afdronk. Dit is niet zomaar een rosétje. Hoewel hij wat meer pit heeft, blijft hij sprookjesachtig fris. Hij tintelt op je tong. De Rosé 2021 kun je prima zo drinken, op een luie stoel in het zonnetje. Hij doet het ook goed in combinatie met een frisse salade met geitenkaas. Geniet ervan! O ja, pas op voor de wolf! Z’n pootafdruk zit zelfs op de kurk…

Proefnotitie 4

Wijn: Rosé 2021
Domein: Wijngoed Wolf

Druif: cabernet noir en cabernet cortis
Serveertemperatuur: 8-10°C
Alcohol: 12,0%
Prijs: € 12,95

Terug naar boven