Het online domein van de Nederlandse wijn
Sterre 2019 Elmare

Zeeuwse zon geeft Sterre 2019 een tropisch tintje

Zeeuws-Vlaanderen is een bijzonder stukje Nederland. De naam verklapt het al. Het hoort bij Zeeland, maar zit vastgeplakt aan Vlaanderen. En ook in daar vind je wijngaarden. Landgoed Catharinahoeve in Waterlandkerkje is een duurzaam bedrijf. Het motto? Niet gekregen van het vorige geslacht, maar in bruikleen van het volgende. Denk daar maar eens even over na! Op het landgoed is het niet alleen een beestenboel. Er staan ook stokken met blauwe en witte druiven, 1,5 hectare. Daarvan maakte de wijnmaker onder andere deze Sterre 2019.

De wijnen van de Catharinahoeve gaan de deur uit onder de vlag Elmare. Die naam verwijst naar een oude zeearm van de Schelde, die ooit dwars door Zeeuws-Vlaanderen liep. Daar waar toen de grens tussen water en land was, staat nu de wijnboerderij. De lichte zeeklei is een goede voedingsbodem voor de druiven. Maar op deze boerderij zijn ze van alle markten thuis. Naast de wijngaard vind je er ook hoogstamboomgaarden. Het levert jams en chutneys, appelmoes en stoofperen, sappen en wijnen op. En dan vergeet ik nog bijna de 70 walnotenbomen, die zorgen voor heerlijke walnotenolie.

Parel uit het zuiden

Tussen de nieuwe druivenrassen van de Catharinahoeve staat één klassieker. Dat is de dornfelder. Hij verdwijnt in de rosé en in vruchtensap. Als de wijnen van Elmare onbemind zijn, dan komt dat omdat ze onbekend zijn. En dat is niet terecht. Ze mogen er zijn! De productie van de Catharinahoeve is niet spectaculair en het aantal wijnen is beperkt, maar bij de Wijnkeuring van de Lage Landen kom je ze steevast tegen in de lange lijst met medaillewinnaars. Het is daarom de hoogste tijd om een van de flessen van deze parel uit het zuiden te ontkurken.

Streekproduct

Je kunt er niet omheen. Op de fles van de Sterre 2019 zit een ronde sticker. Zeker Zeeuws streekproduct. De makers maken het makkelijk. Ontkurken is niet nodig. Er zit een schroefdop op de fles. Zodra die eraf gaat, dansen de aroma’s de fles uit. Ik snuif bloemengeuren, citrus en ander tropisch fruit op. Vooral perzik. Daar tussendoor bewegen zich wat groene kruiden. Bescheiden. De zon schijnt in Zeeland wat vaker dan in de rest van het land. Het is alsof je dat meteen merkt. Deze wijn valt met de deur in huis. Ik ben een zomers drankje!

Toegankelijk en verfrissend

In de mond is de Sterre 2019 plezierig strak en tegelijk een beetje romig. Ik proef een klein mespuntje boter. Het tropische fruit voert de boventoon. Abrikoos, grapefruit en rijpe kiwi. In de verte ook wat honing en munt. En in de fruitige afdronk proef ik een klein bittertje. Het is een toegankelijke en verfrissende wijn, gemaakt van de johanniter. De Sterre 2019 doet het goed in combinatie met vis of een lichte pasta, maar is ook niet te versmaden op een terrasje. Hij is uitverkocht, maar de boodschap is duidelijk. Let op de wijnen van Elmare!

Proefnotitie 4

Wijn: Sterre 2019
Domein: Catharinahoeve / Elmare
Druif: johanniter
Serveertemperatuur: 8-10°C
Alcohol: 12,5%
Prijs: € 10,00

Terug naar boven