Het is een mirakel en verstopt zich onder een kurk. Ra, ra, wat is dat? Het antwoord op dit raadsel zit in deze fles. Het is de verrassende Merlot van Domein Aldenborgh uit 2018, gemaakt door twee mannen met een missie. Peter Pelzer en zijn zoon Chris zijn heuse miracle makers. De twee wonen in het Limburgse dorpje Eys, misschien wel het meest bekend door de gevreesde Eyserbosweg uit de Amstel Gold Race. Op een van de hellingen aan de rand van het dorp ligt Domein Aldenborgh. Het is een weelderige wildernis, waar de natuur volop de ruimte krijgt.
De wijnbouw in Eys heeft oude papieren. Het is zeker dat de Graaf van Luik in 1125 vanuit Eys betaald werd in wijn, maar waarschijnlijk stamt de wijnbouw al uit de Romeinse tijd. In de 80-jarige oorlog was het gedaan met de wijnbouw. Het waren barre tijden. Er was meer vraag naar graan dan naar wijn. Ruim 30 jaar geleden pakte Peter Pelzer de draad weer op. Hij maakte in zijn eerste jaren als wijnboer volop gebruik van chemicaliën. Nu niet meer. “Als je de natuur een handje helpt, lost die veel problemen voor je op.”
Terroirwijnen
Het geheim van vader en zoon Pelzer is hun investering in de bodemcultuur. “Het is simpelweg het proces van eten en gegeten worden in de bodem dat de basis vormt voor een evenwichtige groei van de druivenplant.” Dat proef je in de wijnen. Ze zijn anders. Daarom zijn het ook heuse terroirwijnen. De biologische aanpak van de Pelzers zet zich door in de kelder. “We gebruiken voor het maken van onze wijnen geen commerciële gisten, maar alleen natuurlijke gisten uit onze eigen wijngaard.” En vervolgens gaan de wijnen ongefilterd en ongeklaard de fles in.
Natuurwijn
De Pelzers maken naast hun mousserende wijn sinds een paar jaar ook stille wijnen, zoals deze Merlot van Domein Aldenborgh. Die vragen om een proefnotitie met disclaimer. Natuurwijn moet je leren drinken. De smaak is puur, maar daar moet je wel aan wennen. Gaandeweg komt de waardering. De smaak is eerst nogal boers en ook zuurder en wranger dan die van gewone wijn. Later beleef je de smaaksensatie. Noem het een raw wine. Toprestaurants vallen ervoor. Tot in Hong Kong toe. En als je even moet wennen? Zo’n wijn kan het prima hebben om een paar dagen open te staan.
Hogere segment
Domein Aldenborgh heeft met een beperkte productie een positie veroverd in het hogere segment. Dat betekent dat de wijnen schaars zijn. De meeste flessen gaan naar de tophoreca. Je moet er dus snel bij zijn. Deze proefnotitie attendeert je op een bijzondere producten met bijzondere wijnen. Misschien is deze Merlot van Domein Aldenborgh nog verkrijgbaar bij Eyserhalte in Eys, een smaakparadijs vol streekproducten. De andere wijnen zijn online te bestellen bij Design & Wijn. Deze proefnotitie vestigt de aandacht op een serie bijzondere (natuur)wijnen, gebotteld in fraaie flessen.
Alternatief en stoer
De Merlot van Domein Aldenborgh is een robijnrode wijn met in de neus vooral aroma’s van rood fruit, vooral kersen. Ik snuif ook een aardse geur op. In de mond is de wijn vol van smaak en sappig. Opvallend zijn de hoge zuren. Ik proef jong en frivool rood fruit van aalbessen en kersen. En ook bramen en pruimen. Op de achtergrond bespeur ik iets van stoofpeer, laurier en kruidnagel. De wijn heeft een mooi bittertje en een lange afdronk met veel fruit. Alternatief met een stoer randje. Heerlijk bij een vegetarische maaltijdsalade.
Wijn: Merlot 2018
Domein: Domein Aldenborgh
Druiven: merlot
Serveertemperatuur: 15-18°C
Alcohol: 14,0 %
Prijs: € 30,00-35,00
@Nederlandsewijngids.nl
- 04 december 2024Wat de Akela 2022 een wijn met uitgesproken aroma’s maakt
- 27 november 2024Hoe de Johannes 2019 de droom van Hans Beurskens waarmaakt
- 30 oktober 2024Waarom de Mussenberg flirt met een heuse Sauvignon Blanc
- 23 oktober 2024De schouders van Nederland en de Sueterie Rood Select 2021
- 16 oktober 2024Hoe de grandeur van de clos terugkomt in Souvignier Gris 2022