Het online domein van de Nederlandse wijn
Klassieke muziek Reestlandhoeve
Nieuws - 12 mei 2023

Waarom het wonder van de Reestlandhoeve een kleine nuancering verdient

De wijnboeren van de Reestlandhoeve in Balkbrug hebben een hectische week achter de rug. Nieuwe Oogst gaf de voorzet met een spraakmakende video. De NOS maakte het feestje compleet met het bericht dat de druivenoogst 4 keer groter werd door het draaien van klassieke muziek in de wijngaard. De ene na de andere cameraploeg trok naar de binnenlanden van Overijssel. Daar willen we meer van weten! Bas Huisman kan er inmiddels om lachen: “Ik snap best dat je na al het gemopper over de stikstofproblematiek ook eens een keer leuk nieuws wilt brengen, maar dit is volledig uit z’n verband gerukt.”

Dat de Reestlandhoeve klassieke muziek draait in de  wijngaard is oud nieuws. In het groeiseizoen luisteren de wijnstokken al 8 jaar lang naar de vrolijkste muziek van Bach en zijn collega’s. Dat pakte vooral bij één druif heel goed uit. “We waren al jarenlang aan het klooien met de solaris”, legt Bas uit. “De wortels van die plant gaan wel 10 meter de diepte in op zoek naar water, maar in onze bodem vonden ze die al op 2 meter diepte. Daar werden de planten lui van. Ze groeiden onvoldoende. We hebben van alles geprobeerd om dat te veranderen, maar niets lukte.”

Veel te laag

De opbrengst van de solaris was veel en veel te laag, substantieel minder dan in andere wijngaarden. Daar kwam verandering in toen de Reestlandhoeve klassieke muziek ging draaien. “Toen verdubbelde de opbrengst. En een jaar later ging de solaris nog eens  van 1400 naar 2800 liter.” Voordat de klassiekers door de wijngaard schalden, zat de opbrengst van de andere druivenrassen al wel op een goed niveau. Die verbeterde dan ook niet meer. Toch zag Bas ook bij die andere rassen wel iets veranderen. “De plantstructuur werd een stuk beter. En ook het afweersysteem. Dat was heel bijzonder om te zien.”

Meer vitaliteit

Bas is er van overtuigd dat de muziek iets doet met de planten. “De vitaliteit van de plant verbetert. Het zou dus ook effect kunnen hebben op de levensduur van de stokken, maar dat weten we pas over tientallen jaren.” Er zijn in de hele wereld 4 wijngaarden die hun druiven verwennen met klassieke muziek. De Reestlandhoeve is er een van. Het is het handelsmerk van de wijnhoeve in Balkbrug. De wijnen hebben namen als sonate en symfonie en op de etiketten prijkt een notenbalk. In de webshop vinden mensen een link naar de playlist. “Dan kunnen ze van dezelfde muziek genieten als onze druiven.”

Geen nieuws

Bas kijkt met verbazing terug op alle media-aandacht in de afgelopen week. “Het nieuws is heel Nederland doorgegaan. Bizar. Echt bizar. Het is eigenlijk geen nieuws. We doen het al 8 jaar. Natuurlijk is al die aandacht top. Mensen kiezen steeds meer voor lokaal voedsel. En daar hoort wijn uit de regio ook bij.” De Reestlandhoeve is een bedrijf met een wijngaard van 3,5 hectare. Daar blijft het niet bij. Stap voor stap breidt het verder uit. Bas stapte in het bedrijf en zal het over een aantal jaren overnemen van zijn ouders.  

Terug naar boven