Het online domein van de Nederlandse wijn
Scheuten opbinden
Nieuws - 28 juni 2021

Werk aan de winkel in de wijngaard: scheuten opbinden!

De Reestlandhoeve in Balkbrug plant op woensdag 30 juni weer een meewerkdag in de wijngaard. Niet zo gek, want de wijngaard verandert nu razendsnel in een groene zee. Geen tijd om stil te zitten. De wijnboer moet aan de bak! En kan daarbij best wat hulp van gemotiveerde vrijwilligrs gebruiken. De opdracht is om snel te zorgen voor een luchtige loofwand. Dan drogen de bladeren na een bui sneller op. Dat voorkomt schimmelvorming. De bladeren hangen in een luchtige loofwand bovendien allemaal in de zon. En dat is weer goed voor de suikervorming. Dus: scheuten opbinden!

Het zogenaamde loofwandbeheer begon ongeveer een maand geleden met het poetsen van de stammen, het weghalen van alle scheuten onder de kop. Daarna werden alle dubbele knoppen en uitlopers verwijderd. Toen waren de scheuten nog maar zo’n 5 tot 10 cm lang. De beste scheuten liet de wijnboer zitten. De wijnboeren met een lichte en soepele wijn in hun achterhoofd lieten wat meer scheuten hangen, dan die met het plan om een geconcentreerde wijn te maken.

Rechtop en vast

In deze fase van de groei is het zaak de forse scheuten op te binden. Dat omvat het recht- en vastzetten. In Nederland doen de meeste wijnboeren dat met de hand. Ze steken de scheuten tussen dubbele geleidingsdraden, zodat ze rechtop blijven staan. Dat klusje doen ze gaandeweg het seizoen meestal 3 keer. Pakweg 2 weken geleden maakten ze de 1e ronde door de wijngaard. Nu de 2e en over een paar weken de 3e. Dan zitten de scheuten tussen 3 dubbele geleidingsdraden boven elkaar. De volgende stap is het ontbladeren van de wijnstokken.

Schade

Als de wijnboer te lang wacht met het opbinden gaan de scheuten alle kanten op. Voor je het weet hangen ze over het pad tussen de rijen. Topzwaar. Dat gaat niet goed als de tractor voorbij komt. Of als de wind opsteekt. De wijnboer voorkomt schade door het opbinden op tijd aan te pakken. Dat kan hij ook machinaal doen. Minder werk! Maar niet alle druivenrassen lenen zich voor machinaal opbinden. Dat geldt voor hangende druivenrassen, zoals cabernet cantor en solaris. Het werk met de hand is bovendien nauwkeuriger.

©Nederlandsewijngids.nl

Terug naar boven