Het online domein van de Nederlandse wijn
Olivier 2019
Nieuws - 17 augustus 2021

Olivier 2019 van Sint Martinus is de beste Monarch van het jaar

De Olivier 2019 van wijngaard Sint Martinus in Vijlen is de beste Monarch van het jaar. Stan Beurskens stuurde de wijn in voor de Best of Freiburg PiWis 2021.  De keurmeesters van deze competitie beoordelen alleen wijnen van innovatieve druivenrassen die in het Staatliches Weinbauinstitut Freiburg (WBI)geteeld zijn. Op vrijdag 30 juli kregen de prijswinnaars hun oorkonde. Uit handen van landbouwminister Peter Hauk. Hij maakte van de gelegenheid gebruik om een stevig statement te maken.  

Monarch is een innovatief druivenras. Dat noemen de Duitsers bijna liefkozend: PiWi. Het is een afkorting van Pilswiederstandsfähig. In goed Nederlands: schimmeltolerant. Een PiWi is een kruising tussen 2 druivenrassen van verschillende soorten. De aanduiding is geïntroduceerd als alternatief voor de term hybride. Er zijn 14 PiWi’s uit Freiburg goedgekeurd voor de wijnbouw. Ze worden geteeld in 30 landen.

Nederlandse inzendingen

De Best of Freiburg PiWis werd voor de 11e keer gehouden. 83 wijnbedrijven uit Denemarken, Duitsland, Italië, Nederland en Oostenrijk stuurden 209 wijnen in. Een deskundige jury proefde de wijnen blind. En deelde prijzen uit in 15 categorieën. Wijngaard Sint Martinus scoorde met de Olivier 2019 het best in de categorie Baron-Monarch-Prior. Naast de Olivier 2019 stuurde Sint Martinus nog 7 andere wijnen in. Uit Nederland stuurden ook wijngaard Op Joarum (3) uit Kubaard (Friesland) en wijngaard Saalhof (1) uit Wognum (Noord-Holland) wijnen in. Zij vielen niet in de prijzen.

Smaak

Bij de beoordeling van de wijnen lette de jury vooral op de smaak. “Het niveau van de ingestuurde wijnen is hoog,” onderstreepte Ernst Weinmann van  het WBI. Daar sloot de landbouwminister van deelstaat Baden-Württemberg zich bij aan. Peter Hauk: “De innovatieve rassen doen het prima. Dat blijkt uit de kwaliteit van deze wijnen.” Hij gebruikte de prijsuitreiking tijdens de Best of Freiburg PiWis om een duidelijk statement af te geven: “Dit zijn de duurzame wijnen van de toekomst!”

Trend onder consumenten

De Duitse overheid wil het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen verder terugdringen. Daar kunnen innovatieve druivenrassen bij helpen. Peter Hauk betreurt dat de inzet nog beperkt is. In Baden-Württemberg staat 27.000 hectare aan wijnstokken. Maar op slechts 520 hectare staan innovatieve druivenrassen aangeplant. Dat is nog te weinig. “De teelt van resistente rassen in de wijnbouw staat voor kwaliteit, diversiteit en natuurbehoud.” Dat sluit in de visie van de minister perfect aan bij de trend onder consumenten. Zij kiezen steeds meer voor biologische en duurzame producten.

Terug naar boven