Een wijnboer verveelt zich nooit. Er is altijd iets te doen. Na de oogst breekt er een periode van relatieve rust aan. Dat is voor veel wijnboeren de kans om even iets anders te doen, zoals op studiereis gaan, plannen maken en voorbereidingen treffen voor 2026. Het overzicht van WEEK 43 bevat nieuws van BOB Mergelland, Wijndomein De Boe, Erve Wisselink, De Amsteltuin, De Bonte Koopman en Domein Holset.

Limburgers studeren in Duitsland
MAASTRICHT – Limburgse wijnbouwers maakten vorige week een studiereis naar de Moezel. Dat gebeurde op uitnodiging van de provincie Limburg. Tijdens de reis draaide het vooral om het delen van kennis. De reacties van de deelnemers waren ronduit positief. Bas Lenoire noemde de reis inspirerend: “Een belangrijk moment voor de toekomst van de Limburgse wijnbouw.” Naast bezoeken aan wijndomeinen stonden er ook inhoudelijke sessies met Duitse collega’s op het programma.
“Een belangrijk moment voor de toekomst van de Limburgse wijnbouw.”
In het Dienstverleningscentrum Landelijk Gebied in Bernkastel-Kues ging het op donderdag over innovaties in wijnbouw en oenologie. Een dag later bezochten de Limburgers de bisschoppelijke wijnkelders van Trier. Daarna verzorgden het ministerie van Economie, Transport, Landbouw en Wijnbouw van Rheinland-Pfalz en de Wijnbouwvereniging Moezel een presentatie. De wijnbouwers gingen niet met lege handen naar huis: “Vol ideeën en inspiratie.”

De Boe werkt aan rood van Walcheren
KOUDEKERKE – De wijn zit nog niet in de fles, maar de verwachtingen over wijnjaar 2025 zijn hooggespannen. “We hebben dit jaar een prachtige oogst binnengehaald”, aldus Bruno Suter van Wijndomein De Boe. “Voor het eerst brengen we ook een rode wijn uit, gemaakt van pinot noir précoce en trousseau.” Dat mag je gerust nieuws noemen. In 2023 sprak Bruno nog hardop zijn twijfel uit of hij ooit wel een rode wijn zou gaan maken.
“Van alles wat hier staat is 20% rood.”
De Kleine Schorre durfde het nog niet aan om blauwe druiven aan te planten. Bruno wel. “Van alles wat hier staat is 20% rood”, zei hij 2 jaar geleden. “Dat kan natuurlijk ook rosé worden. Daar ga ik maar ‘ns mee beginnen, als het ooit al tot rood komt.” De pinot noir précoce is in Nederland vooral bekend als frühburgunder. Het is in Nederland een vrij zeldzame druif. Dat geldt helemaal voor de trousseau, die uit de Jura komt. Geen enkel ander domein teelt deze druif.

Bubbels van Erve Wisselink
EIBERGEN – De oogst van 2025 zorgt ook bij Erve Wisselink voor nieuwe plannen. In 2026 presenteren de nieuwe eigenaren 2 witte wijnen, waarvan er een rijpt op houten vaten. “Daarnaast maken we een rosé van pinotin en een krachtige rode wijn van onze cabernet cortis.” De verrassing is dat het domein een mousserende wijn van johanniter, volgens de traditionele methode. “Wij blijven doorwerken om pareltjes van Nederlandse wijnen te maken.”
“Wij blijven doorwerken om pareltjes van Nederlandse wijnen te maken.”
Anderhalf jaar geleden namen Anouk en Frank Weijers het domein Erve Wisselink over. Ze verhuisden van Zandvoort aan de kust naar Eibergen aan de grens, ergens tussen Haaksbergen (Twente) en Winterswijk (Achterhoek). Naast het wijndomein runnen de twee daar een wijnmakerij, een camping en een fors vakantiehuis.

Wijnbouw in Amsterdam
AMSTERDAM – Bij de hoofdstad denk je niet meteen aan wijnbouw. Toch staan er op diverse plekken in en rond de hoofdstad wijnstokken. Het Parool schreef er vorige maand een artikel over. “Pioniers als Wijn van Bret, No Chateau en de Amsteltuin besloten om op stadse grond wijndruiven te telen. Met wisselend succes.” Bret is een piepkleine wijngaard, gerund door een collectief dat 750 wijnstokken beheert. “Voor mij zit de lol in het hele proces”, vertelt deelnemer Sharon Ullers.
“Voor mij zit de lol in het hele proces.”
De wijngaard ligt vlak aan het spoor, tegenover station Sloterdijk. Het is de vraag hoe lang dit stukje grond nog beschikbaar is voor wijnbouw. Dat geldt ook voor wijngaard No Chateau, onderdeel van een stadslandbouwproject in Amsterdam-Noord. De flessen van wijnmaker Jan Kling waren op internationale keuringen al goed voor goud en zilver. “Slechte Nederlandse wijnen komen amper meer voor.” De Amsteltuin is een professionele wijngaard onder de rook van Schiphol.

Noordpol spit voor nieuwe aanplant
DRONTEN – Na de oogst breekt een periode van relatieve rust aan voor de wijnboeren. “De rust is een beetje weergekeerd”, bekennen Bram van Noord en Esther Vereecken van Wijngoed Noordpol in Dronten. “Dat wil zeggen: we hebben weer eens een bijna vrij weekend. Het was tot nu toe een hectisch maar fantastisch jaar.” Maar wijnboeren zitten nooit stil. Ze kijken voorzichtig alweer vooruit naar 2026. Dan breidt Noordpol verder uit.
“We hopen in de winter op een paar vriesdagen.”
“Net voor de vele regen die vorige week is gevallen, hebben we het land laten spitten. Nu kan het land tot rust komen, voordat er volgend jaar mei nieuwe druivenstokken geplant gaan worden. Tegen dit soort machines kunnen we zelf niet opwerken. In ongeveer 3 uur tijd was het perceel van ruim 1 hectare helemaal gespit. We hopen in de winter op een paar vriesdagen, zodat de grond mooi verkruimelt en we een mooie losse grond hebben voor het planten.”

Koopman wordt De Bonte Koopman
WAARLAND – Wijngaard Koopman is verleden tijd. De naam van het domein is vanaf nu De Bonte Koopman. In 2016 namen Erik Koopman en zijn vrouw Mariëlle de Bont het Wijndomein De Slootgaert over. Sinds 2020 draagt het de naam Wijngaard Koopman. “Aangezien Erik en Mariëlle even hard werken in de wijngaard is het wel zo eerlijk dat beide namen groot vernoemd worden”, laat het stel weten.
“Aangezien Erik en Mariëlle even hard werken…”
“Nou blijkt het ook nog een prachtige combinatie te zijn: De Bonte Koopman.” Het domein is 1,25 hectare groot. Erik en Mariëlle telen 7 druivenrassen, 3 witte (johanniter, merzling en solaris) en 4 blauwe (cabernet cantor, cabernet cortis, rondo en salomé). Hun domein beschikt over een bedrijfsgebouw met een eigen wijnmakerij. Er is een overdekt terras en een proeflokaal. Erik en Mariëlle werken biologisch.

Klassieke bubbel van Domein Holset
LEMIERS – Domein Holset gaat maar door. Op zondag 2 november ontkurkte Kirsten Abels weer een nieuwe wijn, de Classic Brut 2022. Helemaal nieuw is deze bubbel natuurlijk niet. De Classic zat al langer in het assortiment, maar het is wel een nieuwe jaargang. “Klassiek, verfijnd en vol van smaak. Aroma’s van citrus, fris rood fruit, hazelnoot en brioche.” Wel nieuw is dat het domein deze mousserende wijn ontkurkte tijdens een 4-gangen wijnmakersdiner.
“Klassiek, verfijnd en vol van smaak.”
Het diner werd verzorgd door ES&C, de culinaire aanpakkers uit Eijsden. “Standaard buffetten staan bij ons niet op het menu. We worden op culinair vlak graag uitgedaagd door zowel particuliere als zakelijke opdrachtgevers.” Tijdens de vorige edities van ‘Holset ontkurkt’ in 2025 lanceerde Domein Holset de Dot Brut, Rosé Brut 2022 en Novo Extra Brut 2022.
-
20 oktober 2025De week van sport en wijn -
13 oktober 2025Ondernemers met visie inspireren -
07 oktober 2025Limburgse wijnmakers, Michelin en marketing -
29 september 2025Dank aan honderden vrijwilligers -
22 september 2025Eindelijk een cursus over Nederlandse wijn





