Het online domein van de Nederlandse wijn
Dromen briljant wijnjaar

Wijnboeren durven nog niet van een briljant wijnjaar te dromen

Het contrast met 2024 is levensgroot. Tot nu toe is wijnjaar 2025 een goed-nieuws-show. Het fraaie weer maakte van de bloeiperiode een feestje. De goede vruchtzetting zorgt voor weinig misbloei en volle mini-trosjes. Dat betekent dat 2025 weleens een mooi wijnjaar kan worden. Maar een verstandige wijnboer durft daar nog niet eens van te dromen. Hij weet maar al te goed dat het spannend blijft tot de oogst. Niets zo veranderlijk als het weer. Het overzicht van WEEK 26 bevat naast dit goede nieuws berichten over wijngaard Keulenhof in Elst en De Tappenmars in Den Ham.


Dromen briljant wijnjaar

Een veelbelovende start van het groeiseizoen

DREISCHOR – De wijnstok bloeide een paar weken eerder dan gemiddeld. Het duurde 10 tot 15 dagen. Nu zijn de witte bloemetjes verdwenen. Tijdens de bloei waren de weersomstandigheden gunstig. Dat maakte de vruchtzetting tot een succes. De kleine druiven zijn nu al goed zichtbaar. Door het warme en zonnig weer zit de groei er meteen goed in. Gaandeweg de maand juli zijn de druiven volwassen. In augustus verkleuren ze.

“De natuur verveelt nooit.”

De wijnboeren zorgen nu voor een luchtig bladerdek met vrij hangende trossen. Dat is bij extreme warmte en felle zonneschijn niet zonder risico. Voor je het weet verbranden je druiven. Zonneschade willen wijnboeren vermijden. Daarom kiezen sommige wijnboeren ervoor om wat meer blad te laten hangen. Johan van de Velde van De Kleine Schorre kijkt tevreden naar z’n wijngaard: “Het ziet er tot nu toe veelbelovend uit, maar zoals altijd blijft het spannend tot aan de oogst. De natuur verveelt nooit.”


Blanc Valbourg Keulenhof

Blanc de Valbourg vertelt verhaal van 2024

ELST – Wijngaard Keulenhof presenteerde afgelopen weekend een nieuwe wijn, de Blanc de Valbourg (BOB Rivierenland). Het is een blanc de noir, een witte wijn van blauwe druiven. “De namen van onze wijnen verwijzen allemaal naar iets in onze omgeving. Ooit werd er ook tabak verbouwd op de Keulenhof. Die werd in Valburg verhandeld. De kwaliteit was zo goed, dat de Parijzenaren een voorkeur hadden voor de ‘Tabac de Valbourg’. Daarom is ‘Blanc de Valbourg’ de naam van onze nieuwste wijn”, vertelt Arjan Stam.

“De kwaliteit was zo goed, dat de Parijzenaren er een voorkeur voor hadden.”

Hij maakte de wijn van de cabernet cortis. “Daarvan maken we nu rood, rosé of wit.” De weersomstandigheden tijdens het seizoen bepalen de keuze. “In warme jaren maken we rood en rosé en in koele jaren wit.” Daarmee verklaart Arjan meteen waarom er in 2025 in verhouding meer rosé en witte wijn op de markt komt. In jaren met veel regen en lagere temperaturen rijpen de druiven minder goed en ontwikkelen de tannines zich  minder. De winst is dat er nu iets nieuws op tafel staat, dat op de terrasjes al goed ontvangen werd. In de Blanc de Valbourg proef je abrikoos, framboos en een beetje peper.


Tappenmars Thommy drinks

De Tappenmars is meer dan wijn

DEN HAM – Meer dan wijn is het motto van De Tappenmars. Dat neemt Thomas Poel heel letterlijk. Hij presenteert Thommy’s Drinks, lichte alcoholische drankjes met de smaak van puur fruit. Nee, dat heeft bar weinig met wijn te maken. Hoewel. Thomas groeide op tussen de vaten en de flessen van domein. Nu consumenten steeds bewuster omgaan met alcohol zag hij kansen voor iets nieuws op het domein van ruim 3 hectare waar zijn ouders al 20 jaar wijn maken. Thomas stapte in het bedrijf en maakt daar nu z’n eigen drankjes.

“Jongeren zoeken een alternatief voor een biertje.”

“In Canada zag ik dat met name jongeren op zoek zijn naar een alternatief voor een biertje”, vertelt hij. “Ze willen iets wat zoeter is, maar minder alcohol en minder suiker bevat.” In de wijnmakerij van De Tappenmars kan Thomas vrij simpel kleine batches van koolzuurhoudende drankjes maken. “Dat doen we voor onszelf, maar ook voor klanten die zo hun eigen label kunnen krijgen. Op die manier kunnen we het ook bij de lokale horeca als uniek streekproduct aan de man brengen.”


Terug naar boven