Het online domein van de Nederlandse wijn
Zeeuwse wijnen

Werk aan de winkel door populariteit Zeeuwse wijnen

Nederland is in vakantiestemming, maar het werk in de wijngaard gaat gewoon door. In WEEK 17 domineerde het nieuws uit Zeeland. De wijnboeren in de provincie met de meeste zonuren timmeren aan de weg. Het korte nieuws gaat over uitbreiding van de capaciteit om Zeeuwse wijnen te maken, het reserveren van nieuwe wijnen uit Koudekerke, een nieuwe opleiding en een koninklijke onderscheiding. Een weekoverzicht met nieuws van De Kleine Schorre, Wijndomein De Boe, Het Wijninstituut en over Simon Crone.


Kleine Schorre

De Kleine Schorre laat wijnkelder meegroeien

DREISCHOR – De Kleine Schorre breidt de wijnkelder met pakweg 200m² uit. Dat is een verdubbeling van de totale oppervlakte. In 2020 en 2022 realiseerde het Zeeuwse bedrijf een uitbreiding van de wijngaard naar 14 hectare. “Dat betekent dat de wijnkelder mee moet groeien”, benadrukt Johan van de Velde. “Het duurt 7 jaar voordat je van de nieuwe aanplant een volledige oogst hebt. In 2029 moeten we dus sowieso voldoende capaciteit hebben.”

“In 2029 moeten we dus sowieso voldoende capaciteit hebben.”

In een ruime kelder is het bovendien makkelijker om veilig, schoon en efficiënt te werken. De bouwer van de huidige wijnkelder, neemt ook de aanbouw voor z’n rekening. Half mei starten de werkzaamheden met het heien. “Om de authentieke schuur zo min mogelijk aan te tasten, is de aanbouw richting de kippenweide.” In september moet de uitbreiding gereed zijn. Dat is vlak voor de oogst van 2025.


Opleiding Nederlandse Wijn

Het Wijninstituut start Opleiding Nederlandse Wijn

ZEIST – Veel liefhebbers en vooral professionals willen meer weten over Nederlandse wijn. Dat merkt Het Wijninstituut. Daarom start het kenniscentrum in juni met een verdiepende opleiding over wijn van eigen bodem. “Er zijn bij sommige wijndrinkers nog vooroordelen: zuur, mager, duur. Dat gaan we in drie sessies nuanceren en hopelijk ontkrachten.” Het niveau van de opleiding is SDEN 3, maar Het Wijninstituut mikt ook op vinologen (SDEN 4).

“De specifieke informatie is in diverse opleidingen vaak gedateerd.”

Het Wininstuut springt met deze nieuwe opleiding in een gat. “De specifieke informatie over de Nederlandse wijnwereld is in diverse opleidingen vaak gedateerd of zelfs helemaal afwezig.” De 3 avonden van de eerste cursus staan gepland op 17 en 24 juni en 8 juli a.s. in Huize Molenaar in Utrecht. Maarten van Droffelaar is de docent. De kosten bedragen € 255,00.


Voorverkoop De Boe

Voorverkoop van nieuwe wijnen De Boe

KOUDEKERKE – De eerste flessen van 2024 rollen in deze weken uit de bottelmachine. Om niet mis te grijpen, krijgen consumenten de mogelijkheid om flessen te reserveren in de voorverkoop. De populariteit van Nederlandse wijn zorgt voor een run op nieuwe wijnen. Volgende week bottelt Wijndomein De Boe in het Zeeuwse Koudekerke de wijnen van de 2e oogst. “U kunt ze nu alvast reserveren, zodat u straks niet achter het net vist.” De jaargang 2023 was in een mum van tijd uitverkocht.

“U kunt ze nu alvast reserveren, zodat u straks niet achter het net vist.”

Apostelhoeve kwam traditiegetrouw als eerste met de wijnen van 2024. Leverancier Bovino bood consumenten de gelegenheid er op in te schrijven. De Boe doet dat ook, maar regelt de verkoop zelf. In het assortiment zitten nieuwe (witte) wijnen, zoals een monocépage van auxerrois en chardonnay. Interessant is de fles van de savagnin, een druivenras dat je vooral in de Jura tegenkomt. Bruno Suter maakte van de souvignier gris een ijswijn-achtige dessertwijn. De Zeeuwse wijnen van 2024 kun je online reserveren.


Lintje Simon Crone

Koninklijk compliment voor Simon Crone

RHENEN – Simon Crone werd op vrijdag 25 april benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Hij kreeg de versierselen opgespeld door Géran Kaai, de burgemeester van Rhenen. Simon is wijngaardenier en als vrijwilliger bestuurslid van de Vereniging Nederlandse Wijn Producenten (VNWP). Eerder was hij jarenlang voorzitter van de vereniging, waarin hij vele nevenfuncties vervult. Simon is een van de organisatoren van de Wijnkeuring van de Lage Landen.

“Mede door zijn inzet is de Nederlandse wijnbouw volwassen geworden.”

Binnen de VNWP onderhoudt hij de contacten met de overheid, inclusief de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Bram van Iterson, voorzitter van de VNWP roemde de inzet van Simon: “Hij helpt startende wijngaardeniers en ondersteunt collega’s bij BOB-aanvragen. Mede door zijn inzet is de Nederlandse wijnbouw volwassen geworden.” Tijdens een borrel op het Betuws Wijndomein werd de benoeming tot ridder gevierd.


Terug naar boven