De wijnstokken zijn begonnen met hun groeispurt. Het is voor de wijnboeren amper bij te benen. Op dit moment selecteren ze de scheuten die vrucht moeten gaan dragen. Stok voor stok. De andere scheuten breken ze af. Het nieuwsoverzicht van WEEK 22 gaat over de eerste bloeiers en een bijzondere nieuwe wijn. Kort nieuws uit zonnige wijngaarden en van Colonjes in Groesbeek.

Nog even en de bloei barst helemaal los
De solaris bloeit. Het nieuwe druivenras is altijd haantje de voorste. Een vroege bloei betekent meestal ook een vroege oogst. Daarom noemen de Duitsers deze vroege vogel de Urlaubkiller. Voor je het weet moet je in augustus eerder naar huis om te oogsten! Nadeel van een vroege oogst is dat de (nacht)temperatuur tijdens het afrijpen van de druiven nog aan de hoge kant is. Dat zorgt voor te veel suikers en te weinig zuren.
Tot nu toe verloopt het seizoen goed voor de wijnboeren
Het gevolg is dat de solaris nu vooral nog de fles ingaat als (zoete) dessertwijn. Dat was pakweg 15 jaar geleden anders. De gemiddelde temperatuur liep de afgelopen jaren te veel op. Niet alleen de solaris bloeit. Ook de chardonnay en zelfs de pinot noir laten in Zuid-Limburg zitten tussen de eerste bloeiers. Het voordeel van een vroege bloei is dat de zomer nog een beetje kan tegenvallen. Tot nu toe verloopt het seizoen goed voor de wijnboeren. Maar het is nog maar net begonnen…

Colonjes in Groesbeek lanceert strowijn
Het enige domein dat tot nu toe in Nederland een heuse strowijn produceerde, was Hesselink in Winterswijk. Daar komt Colonjes in Groesbeek nu bij. Het domein van wijnmaker Adam Dijkstra maakte de Frans 2024, een biologische dessertwijn. Helaas verklapt het etiket niet van welk druivenras de wijn is gemaakt en ook de QR-code onthult dat (nog) niet. Hij heeft aroma’s van ananas, passievrucht en bloemen. Prima te combineren met een dessert met fruit.
De Frans 2024 is een biologische dessertwijn.
Strowijn maakt de wijnmaker van druiven die hij droogde op stro. Dat levert sap op met een hoog suikergehalte. Meestal geeft dat een alcoholpercentage van tenminste 14%. De Frans 2024 zit op maar 10,5%. Strowijn is vooral bekend uit Italië. De variant uit de Achterhoek is gemaakt van de solaris, geplukt na edele rotting. De druiven droogden 6 weken op stro.
- 16 juni 2025NKC wijst de weg naar ultiem kampeergenot in Nederland
- 09 juni 2025Bedrijfsopvolging is een dingetje voor Nederlandse wijnboeren
- 26 mei 2025Van ‘fake news’ naar goed nieuws over Domein Gravendael
- 19 mei 2025Limburg deelt kennis met wijnbouwers uit hele land
- 12 mei 2025Provincie Limburg trekt portemonnee voor wijnbouw