Het online domein van de Nederlandse wijn
Wijnlandgoed Sterreheim productielocatie

Ondernemers met visie inspireren

Elke week is er nieuws over de Nederlandse wijnbouwsector. Groot nieuws en klein nieuws. De sector is voortdurend in beweging. Geen stilstand, geen achteruitgang! Dat is te danken aan creatieve ondernemers. Niet iedereen is een inspirator of visionair, maar een aantal wijnmakers weet de aandacht steeds weer naar wijnbeleving en wijnbouw te trekken. Ze nemen de hele sector op sleeptouw. Het overzicht van WEEK 41 bevat nieuws van Wijnlandgoed Sterreheim, het Nederlandse Wijnbouwcentrum en Domaine De Brabantse Wal.


Wijnlandgoed Sterreheim

Gigantische productielocatie voor Sterreheim

THULL – Als alles volgens plan verloopt komt het areaal van Wijnlandgoed Sterreheim in 2026 uit op 12 hectare en 120.000 druivenstokken. Eigenaar Gerjan Schijlen is ambitieus. De wijngaarden liggen in een glooiend landschap rondom de 19e eeuwse herenboerderij van Gerjan. Twee kilometer verderop opent hij binnenkort een wijnmakerij met een oppervlakte van 1600 m² en een maximale capaciteit van 386.000 liter per jaar. Het kenmerkt de ondernemer.

“Kleinere wijnboeren kunnen hun wijn bij ons laten maken.”

Die liters komen niet allemaal van de druiven van Wijnlandgoed Sterreheim “Kleinere wijnboeren met een domein van 2 of 3 hectare kunnen hun wijn bij ons laten maken.” Gerjan gaat in de wijnmakerij niet alleen stille maar ook mousserende wijnen maken. “Van de eerste oogst maken we hooguit een paarhonderd flessen mousserende wijn.” Nu brengt hij ook (nog) wijnen op de markt met aangekochte druiven uit de Elzas.


Federweisser Nederlands Wijnbouwcentrum

Wijnbouwcentrum pakt traditie met Federweißer op

GROESBEEK – Het Nederlands Wijnbouwcentrum serveert op 19 oktober Federweißer met  Flammkuchen. Daarmee haakt het centrum aan bij een Duitse traditie. Federweißer is een wijn, die alleen in september en oktober verkrijgbaar is. Meteen na de oogst maken de Duitse wijnboeren van hun verse druiven een troebele wijn. Als deze bijzondere wijn een alcoholpercentage van 4% bereikt, mag het worden verkocht als Federweißer.

Het is echt een combinatie voor de herfst.

Een fles Federweißer kan uiteindelijk een alcoholpercentage bereiken van 10%. De bruisende en nog licht gistende wijn is zoek en smaakt goed bij hartige gerechten, zoals Flammkuchen. Het is echt een combinatie voor de herfst. De smaken van Federweißer en Flammkuchen vullen elkaar heel mooi aan. Het Nederlands Wijnbouwcentrum tapt de Federweißer op 19 oktober uit de eigen vaten van de Groesbeekse wijnboeren.

Foto: Deutsches Weininstitut


Crowfunding Brabantse Wal

Crowdfunding voor Brabantse Wal succes

OSSENDRECHT – De crowdfunding van Michiel en Melanie Zandbergen en hun moeder Josien leverde ruim € 11.000 op. Daarmee was de oogst van de souvignier gris van Domaine De Brabantse Wal mogelijk. De oogst van de johanniter betaalden zij al uit eigen zak. De druiven worden nu verwerkt bij St. Martinus in Vijlen. “Een stap die zonder jullie hulp simpelweg niet mogelijk was geweest Dank je wel. Uit de grond van ons hart.”

“We willen het domein toekomstbestendig maken – duurzaam, lokaal en met ruimte voor groei.”

Nu de wijn van 2025 in productie gaat, belanden Michiel en Melanie in de volgende fase van hun plan. Dat is de overname van het domein. “We willen de traditie van dit domein voortzetten, maar het ook toekomstbestendig maken – duurzaam, lokaal en met ruimte voor groei.” Daarvoor zoeken de ondernemers wijnliefhebbers die een wijnstok willen adopteren en investeerders. “We staan open voor gesprekken met mensen en organisaties die met ons mee willen bouwen.”


Terug naar boven